NOS WielrennenAangepast

Van Empel en Van der Poel winnen in Hoogerheide 'generale repetitie' voor WK

Van Empel sprint naar winst in wereldbekerveldrit Hoogerheide, Brand derde

Fem van Empel en Mathieu van der Poel hebben hun topvorm in het weekend voorafgaand aan de WK veldrijden onderstreept in Hoogerheide.

Na het winnen van de Flandriencross in Hamme op zaterdag waren Van Empel en Van der Poel zondag ook de sterkste in de wereldbekerwedstrijd in Noord-Brabant.

Van der Poel hield zich, bij afwezigheid van Wout van Aert en Tom Pidcock, lang in maar reed iedereen op ruime afstand in de laatste ronde van de cross die is vernoemd naar zijn vader Adrie.

Van der Poel slaat laat toe in Hoogerheide, Nieuwenhuis en Ronhaar op podium

Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Thibau Nys en Eli Iserbyt. Alle vijf wonnen dit seizoen al een wereldbekerwedstrijd en zullen hebben gedroomd van een stunt, maar vooral hebben gehoopt zolang mogelijk mee te kunnen met Van der Poel.

Dat ging lang goed, de wereldkampioen reed geduldig mee in de kopgroep en hield het bij reageren op aanvallen van anderen.

Tweemaal versnelde de wereldkampioen. Beide keren kon alleen Nys mee in zijn wiel. Nadat een groepje achtervolgers na de eerste aanval weer was aangesloten, wachtte Van der Poel tot vlak voor de slotronde voor zijn genadeklap.

'Goed genoeg'

Iedereen, inclusief de dappere Nys die het langst in zijn wiel bleef, werd in een halve ronde op ruime achterstand gereden. Na zijn zege gaf Van der Poel aan zich "niet super" te hebben gevoeld. "Maar goed genoeg om uiteindelijk een kloof te slaan. Het deed bij mij ook best veel pijn in de benen."

  • NOS
    Regerend wereldkampioenen Fem van Empel en Mathieu van der Poel voor de start.

"Ik heb misschien net iets te veel getraind om echt fris te zijn", gaf Van der Poel aan. "Maar ik bekijk dat als iets positiefs, dat ik goed gewerkt heb. Met een beetje rust zou ik volgende week in orde moeten zijn."

Achter Van der Poel werd Nieuwenhuis tweede en Ronhaar derde. De koppositie van Iserbyt, die vijfde werd in Hoogerheide, in het wereldbekerklassement kwam niet meer in gevaar.

Van Empel klopt Vas en Brand

Regerend wereldkampioene Van Empel bleef de Hongaarse Blanka Vas voor in een machtige sprint. Lucinda Brand completeerde de top drie, waardoor ook in de veertiende en laatste wereldbekercross van dit seizoen de meerderheid van het podium Nederlands was. Slechts vijf podiumplaatsen gingen deze winter naar rensters uit andere landen.

  • NOS
    Fem van Empel haalt Lucinda Brand en Blanka Vas in op de trap.
  • NOS
    Fem van Empel wint de sprint.
  • NOS
    Ceylin Alvarado heeft problemen met de ketting.

Ceylin del Carmen Alvarado kwam niet in het spel voor. Met de eindzege van de wereldbeker al op zak oogde zij niet in haar beste doen. De rugklachten, die haar eerder deze winter in de weg zaten, zijn weer terug. "Het ging totaal niet, echt een domper zo vlak voor het WK", zei Alvarado, die na materiaalpech veel terrein verloor en uiteindelijk als vijftiende over de streep kwam.

'Sprint thuis ook de trap op'

Van Empel had de wedstrijd naar eigen gevoel onder controle. "Ik had op alles een antwoord, dat voelde goed", zei Van Empel, die fietsend, maar ook rennend op de trappen van Hoogerheide de snelste was. "Misschien omdat ik thuis ook de trap op sprint."

Van Empel en Brand maakten zich na de start al snel los van de rest, maar gingen niet hard genoeg om een groot gat te slaan. Vas en Puck Pieterse maakten de aansluiting, Alvarado zat er kort achter maar leek bijna stil te staan toen een gretig duo haar voorbij stoof.

Bekijk hier de reacties van Fem van Empel en Lucinda Brand:

Het 19-jarige Britse talent Zoe Bäckstedt en Marie Schreiber (20, Luxemburg) reden Alvarado voorbij. Schreiber profiteerde van het lage tempo in de kopgroep, ging ten aanval en kreeg Nederlands kampioen Brand met zich mee.

Van Empel bekeek de situatie rustig voor zij orde op zaken stelde. Na de oversteek te hebben gemaakt werkte Van Empel samen met Brand, werd Schreiber gelost, maar sloot Vas weer aan. Brand en Vas hadden geen schijn van kans toen Van Empel ruim voor de finish uit het zadel kwam voor een machtige eindsprint.

Volgend weekend worden de wereldkampioenschappen verreden in het Tsjechische Tabor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl