NOS WielrennenAangepast

Van der Poel wint voor het eerst dit seizoen niet, Van Empel verslaat Pieterse

Van der Poel wint voor het eerst dit seizoen niet, ondanks machtige inhaalrace

Mathieu van der Poel heeft voor het eerst dit veldritseizoen een wereldbekerwedstrijd niet winnend afgesloten.

In het Spaanse Benidorm ging hij - na een machtige inhaalrace in het begin van de race - in de voorlaatste ronde onderuit, waardoor hij moest afhaken voor de strijd om de zege. Wout van Aert pakte de winst.

"Ik maakte gewoon een fout en reed tegen een paal aan", zei Van der Poel. "Ik voelde mijn benen ook wel, maar normaal had ik nog wel mee kunnen doen om de zege. Geen elfde overwinning, geen perfecte winnaar. Maar die ongeslagen reeks was meer iets voor journalisten. Ik wil een race in het bijzonder winnen en dat is over twee weken, het wereldkampioenschap."

Na zeldzame nederlaag focust Van der Poel zich op WK: 'Voor mij telt maar één wedstrijd'

Bij de vrouwen was Fem van Empel de sterkste. De 21-jarige regerend wereldkampioene versloeg in Benidorm haar grote rivale Puck Pieterse en boekte haar vijftiende zege van het seizoen.

Kettingproblemen

De race bij de mannen kende een compleet ander scenario dan de tien voorgaande waar Van der Poel aan de start stond. Dit keer was de Nederlandse alleskunner op de fiets vlak na de start niet op kop te vinden, maar reed hij rond de dertigste positie.

De wereldkampioen had kettingproblemen en moest een flinke inspanning leveren om aan te sluiten bij Van Aert, die in de tweede ronde op het zanderige parcours de koppositie had overgenomen van Pim Ronhaar.

Van der Poel reed de rest voorbij alsof ze stilstonden en wilde nadat hij aangesloten was ook Van Aert direct lossen, maar dat lukte niet. Het leek op een tweestrijd uit te gaan draaien.

In de voorlaatste ronde ging het alsnog mis voor Van der Poel, die tien van de tien races had gewonnen waaraan hij deelnam dit seizoen. Hij ging onderuit en kon de zege vergeten. De winst in Benidorm was zodoende een prooi voor Van Aert, die vlak voor het einde nog wel knullig ten val kwam.

De Belg krabbelde snel weer op en liet Michael Vanthourenhout ver achter zich. Van der Poel kwam uiteindelijk als vijfde over de finish.

Grote Twee bij de vrouwen

Dat het bij de vrouwenrace in de Spaanse zon een titanenstrijd tussen Van Empel en Pieterse, momenteel de 'Grote Twee' in het veldrijden, zou gaan worden, werd snel duidelijk. De twee Nederlandsen zaten al direct na de start bij elkaar in het wiel.

Ceylin del Carmen Alvarado knokte zich meerdere keren terug, maar telkens als er een tempoversnelling kwam moest ze haar landgenoten laten gaan. Toen Van Empel en Pieterse in de slotronde voor de zoveelste keer op de pedalen gingen staan, was het voor Alvarado definitief gedaan.

Van Empel wint titanenstrijd van Pieterse en boekt vijftiende zege van het seizoen

De balken, waar Pieterse met fiets en al overheen sprong terwijl Van Empel van haar fiets ging en rennend de hordes nam, zorgden nog niet voor de beslissing in de race. In het slotstuk kwamen de twee nog even met elkaar in aanraking, maar pas in de eindsprint werd de strijd beslist.

Van Empel had net een wat sterkere sprint in huis dan Europees kampioen Pieterse.

Eindzege wereldbeker voor Alvarado

Alvarado completeerde het Nederlandse podium door als derde te finishen. Daarmee verzekerde ze zich van de eindzege in de wereldbeker. Er volgt nog één cross voor dat klassement, volgend weekend in Hoogerheide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl