Oranje ten onder in heerlijk handbalgevecht met titelhouder Zweden op EK

Handballers strijdend ten onder na fraai gevecht met titelhouder Zweden

De Nederlandse handballers zijn er net niet in geslaagd om ook hun derde groepswedstrijd op het EK in Duitsland te winnen. Oranje verloor in een spannende strijd nipt van regerend Europees kampioen Zweden: 29-28. Nederland eindigt daardoor als tweede in groep E.

Naast de nederlaag moest Oranje nog een tegenvaller slikken in Mannheim. De ploeg lijkt steunpilaar Samir Benghanem namelijk de rest van het toernooi te moeten missen, nadat hij in de tweede helft aan zijn linkerknie geblesseerd was geraakt en per brancard van het veld werd gedragen.

Beide landen waren al geplaatst voor de hoofdronde, maar er stond nog wel wat op het spel: de verdiende twee punten voor een overwinning zouden immers naar de volgende ronde van het toernooi worden meegenomen.

Samir Benghanem wordt per brancard van het veld gereden

De ploegen speelden af en toe op het scherpst van de snede. Zo werden door de arbitrage de nodige tijdstraffen uitgedeeld (vier voor Zweden, twee voor Nederland) en moest Iso Sluijters halverwege de eerste helft naar de kant worden gehaald vanwege een scheurtje in zijn linkerwenkbrauw.

Voor bondscoach Staffan Olsson van Oranje was het een bijzonder treffen met het land waar hij 358 interlands voor speelde. Hij werd met Zweden onder meer twee keer wereldkampioen en vier keer Europees kampioen. Olsson won als international nooit olympisch goud, al prijken er wel drie zilveren medailles van de Spelen op zijn schoorsteenmantel.

Goede start

Olsson zag Oranje goed starten tegen de titelhouder, waarbij met name regisseur Luc Steins een voortrekkersrol had. De speler van Paris Saint-Germain, die in 2021 en 2022 tot beste speler van de Franse competitie werd verkozen, was overal aanwezig, scoorde en gaf assists.

Nederland kwam mede dankzij Steins met 8-5 voor. Oranje kon die voorsprong niet vergroten, omdat de Zweedse doelman Andreas Palicka een aantal keer uitstekend redding bracht.

Luc Steins was een plaag voor de Zweedse defensie

Het begon daarna beter te lopen bij de Zweden en de ploeg kwam na 21 minuten voor het eerst op voorsprong in de wedstrijd (11-10). De landen gingen na een opwindende eerste helft met 15-15 de rust in.

Nederland en Zweden bleven in de tweede helft aan elkaar gewaagd. De Scandinaviërs sloegen even een gaatje (19-16), maar Oranje poetste binnen drie minuten die achterstand weg.

Kolkend stadion

Onder aanvoering van sterspeler Steins hield Nederland gelijke tred met Zweden. Oranje leek in het kolkende stadion van Mannheim, waar de Oranjefans in vocaal opzicht overduidelijk aanwezig waren, zelfs met de winst aan de haal te gaan toen het vijf minuten voor tijd met 28-27 leidde.

Oranje incasseerde daarna alsnog twee tegengoals en een gelijkspel was het maximaal haalbare, maar de uitblinkende Zweedse doelman Palicka voorkwam de puntendeling met een prachtige reflex na een worp in de slotseconden van Bobby Schagen.

Teleurstelling bij Oranjebondscoach Staffan Olsson

Steins werd na afloop nog tot man van de wedstrijd verkozen, maar dat was slechts een doekje voor het bloeden voor het zichtbaar teleurgestelde Oranje na een prachtige avond tophandbal.

Nederland vervolgt komende woensdag het EK in de hoofdronde met een wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Denemarken.

Oranje ontmoet in groep 2 daarna nog Noorwegen (17 januari), Slovenië (19 januari) en Portugal (23 januari). De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales.