Luc Steins
NOS Sport

Met 'out-of-the-box-handbal' wil Oranje hoofdronde EK halen: 'Met z'n allen vol gas'

"We zijn klein en ongelooflijk snel." Zo omschrijft Bart Ravensbergen de kracht van de Nederlandse handbalploeg, die volgende week begint aan het EK in Duitsland.

De doelman, zelf met zijn 1 meter 90 overigens niet bepaald klein, vertelt dat het halen van de hoofdronde en daarin vervolgens een rol van betekenis spelen een reëel doel is voor Oranje.

"Ik denk dat er weinig ploegen zijn die graag tegen ons spelen", aldus Ravensbergen. "Waar andere landen veel fysieke kracht inzetten, doen wij het met snelheid. Dat is een beetje atypisch. Onze tegenstanders weten van tevoren dat ze ongelooflijk hard moeten rennen als ze van ons willen winnen."

Bart Ravensbergen

Ook Luc Steins, bij afwezigheid van Kay Smits de grote man bij Nederland, voelt dat Oranje in een fase zit waarin ze bijna van iedereen wel kunnen winnen. "Maar we kunnen ook nog steeds wel van iedereen verliezen. We zijn nog niet zo goed dat we wedstrijden puur op basis van klasse kunnen winnen. Alles moet kloppen, elke wedstrijd weer."

Waar het bij de Nederlandse handballers nog een beetje aan schort, is de breedte van de selectie, weten Ravensbergen en Steins. Ravensbergen: "Zeker op zo'n toernooi, waar je veel wedstrijden moet spelen, heb je een brede selectie nodig."

Oranje wil met 'out-of-the-box-handbal' hoofdronde van EK halen: 'Zijn klein en snel'

En die heeft Oranje nog niet, legt Steins uit als hem gevraagd wordt hoezeer de ploeg wereldtopper Smits gaat missen. "Dus iedere speler die we minder hebben, telt echt. Dat doet echt wel pijn. "En Kay is met zijn ervaring op het hoogste niveau ook buiten het veld heel erg belangrijk, in voorbereiding op de wedstrijden."

Steins zelf is in elk geval weer fit voor het EK. "Ik heb in een fase gezeten waarin ik erg vermoeid was, maar daar ben ik wel overheen. Ik ben 100 procent fit om alles te kunnen gaan geven."

Niemand trapt op de rem

En de 1.73 meter lange Steins geniet van het spelen in het Oranjeshirt. "We spelen een heel snel spelletje. Dat vind ik hartstikke mooi om te spelen, dan amuseer ik me echt enorm. Hier is er niemand die op de rem trapt. We gaan met zijn allen vol gas."

Volgens Steins, die in clubverband bij Paris Saint-Germain speelt, moet Nederland niet in hokjes denken, maar "out-of-the-box-handbal" spelen om toplanden te kunnen verslaan. "We kunnen niet op dezelfde manier handballen als de topteams. Die kwaliteiten hebben we niet. En natuurlijk maken we dan fouten, maar we komen ook tot de mooiste acties."

De Nederlandse handballers na het EK-kwalificatieduel met Griekenland

Om zo onvoorspelbaar mogelijk te blijven voor de tegenstanders, heeft Nederland wel een stuk of vijftig spelsystemen die ze kunnen spelen. "Dat zijn er heel veel, maar we hebben het ook nodig om te kunnen verrassen." En al die systemen hebben codenamen. "Emmen, Drie, Kaatsen, Chaos", somt Smits er een aantal op.

Olympisch kwalificatietoernooi

Met al die spelsystemen hoopt Nederland boven zichzelf uit te stijgen en ver te komen op het eindtoernooi, waar niet alleen de Europese titel op het spel staat. Ook valt er een ticket voor een van de OKT's, die van 14 tot en met 17 maart gehouden worden, te verdienen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar voor een Europees land op de toernooien, waar gestreden gaat worden voor olympische startbewijzen.

Spanje, Zweden, Duitsland en Noorwegen zijn al zeker van deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi, vanwege hun prestaties op het afgelopen WK. Denemarken (wereldkampioen) en Frankrijk (gastland) zijn zelfs al zeker van de Spelen.

Op voorhand kan niet gezegd worden welke eindklassering voldoende zal zijn voor OKT-deelname, maar met een plek in de top tien van het EK maakt Nederland wel grote kans op een ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl