NOS Sport

Handballers zetten kwalificatie voor EK luister bij met ruime zege op Griekenland

De Nederlandse handballers hebben de plaatsing voor het EK in Duitsland van volgend jaar opgefleurd met een ruime zege op Griekenland. In Topsportcentrum Almere, dat met 2.000 plaatsen voor het eerst was uitverkocht bij een duel van de Nederlandse mannenploeg, eindigde het afsluitende EK-kwalificatieduel in een 32-26 overwinning.

Nederland was na de 28-23 zege op België van woensdag al zeker van een EK-ticket, al was dat toen nog niet direct duidelijk. Pas nadat de uitslagen in de andere zeven kwalificatiegroepen binnen waren, bleek dat Oranje zelfs bij een nederlaag tegen Griekenland bij de beste vier nummers drie zouden zitten.

Het is pas de derde keer dat de Nederlandse mannen zich voor het EK geplaatst hebben. Ook bij de vorige twee edities in 2020 (zeventiende) en 2022 (tiende) was Oranje van de partij. Bij het EK van 2020 bestond het deelnemersveld voor het eerst uit 24 landen, daarvoor deden er maar zestien ploegen mee.

Luc Steins schiet op het Griekse doel

Aan de hand van uitblinkers Luc Steins en Dani Baijens begon Oranje zeer gedreven aan het duel en verraste de Grieken met snelle omschakelingmomenten. Halverwege stond het al 17-11. Na rust slaagden de Grieken er geen moment in om het nog spannend te maken.

Kay Smits was met negen treffers het best op dreef aan Nederlandse zijde, Baijens schoot zes keer raak. Nadat de uitslagen van de andere poules bekend werden gemaakt, bleek ook dat Griekenland als een van de beste nummers drie naar het EK mag.

Oranje, waar alle spelers speeltijd kregen, eindigde bovenaan in de kwalificatiepoule.

Eindstand in groep 5

1. Nederland 6-9
2. Kroatië 6-9
3. Griekenland 6-6
4. België 6-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl