Dani Baijens in actie tegen Qatar
NOS Sport

Handbaldroom voor Baijens: 'Van tweede liga in Duitsland naar grootste club ter wereld'

Het was een opvallend bericht: handbalinternational Dani Baijens stapt komende zomer over van HSV naar het grote Paris Saint-Germain. Twee jaar geleden speelde de middenopbouwer nog bij een bescheiden clubje op het tweede niveau in Duitsland. In Langs de Lijn op NPO Radio 1 sprak Baijens over zijn succes.

Dit verhaal klinkt als een jongensdroom. Voelt het ook zo?

"Jazeker. Als je twee jaar geleden nog in de tweede liga in Duitsland speelt, en je kan nu naar een van de beste clubs ter wereld, dan is dat wel een jongensdroom."

Hoe is dat zo snel gegaan met jou?

"Ik heb de afgelopen twee jaar gewoon hartstikke veel kunnen spelen en dat is megagoed geweest voor mijn ontwikkeling. En dan heb ik ook nog eens bij het Nederlands team toernooien mogen spelen. Dan merk je toch dat je elke keer weer een beetje beter wordt."

Hoe groot is Paris Saint-Germain als club?

"Ik denk dat het de grootste handbalclub ter wereld is. Het is ook onderdeel van de voetbaltak. Als je je contract tekent, teken je dat ook bij de directeur van de voetbalclub. Het is allemaal iets professioneler."

Dani Baijens met het door hem zo begeerde shirt van PSG

"Als je in Duitsland een contract tekent, ga je gewoon naar de sporthal toe, dan zit je even met de directeur en teken je je contract. En nu ben ik de hele dag rondgereden in een privébus met eigen chauffeur: naar de ene kant van de stad voor een medische check en naar de andere kant voor een restaurant. En dan weer naar de andere kant om je contract te tekenen. Het is een megagrote club."

Is jouw salaris ook van het niveau van de voetbalclub?

"Nee, dat is helaas niet in verhouding, haha. Daar moet ik nog maar eens over gaan praten..."

Hoe is het contact tot stand gekomen?

"Een andere club in Duitsland had interesse in mij. Daar zat een Spaanse trainer. En die is beste vrienden met de trainer van PSG. En de directeur van die Duitse club had al een andere speler gehaald, dus die trainer moest mij vertellen dat hij mij niet kon halen. Toen heeft hij de trainer van PSG ingelicht. Zo van: ja joh ik heb hier een speler die ik niet kan halen, maar misschien is het wat voor jou."

"Zo is het balletje gaan rollen. Hij heeft video's van mij gekeken en toen was hij ook wel geïnteresseerd. En hij kende me ook nog van het Nederlands team."

Ben je verrast?

"Ik had het niet zo snel verwacht. Ik weet wel dat ik me aan het ontwikkelen was de afgelopen twee jaar, maar ik had twee jaar geleden niet kunnen denken dat ik naar een van de beste clubs ter wereld zou gaan."

Bij PSG speelt ook Luc Steins, je teamgenoot bij Oranje. Heeft hij een rol gespeeld?

"Hij heeft me wel vaak geappt en met de trainer gesproken. Ik speel bij Nederlands team altijd samen met Luc, terwijl we eigenlijk dezelfde positie hebben. Dus de trainer vindt het wel interessant hoe we samen kunnen spelen, met veel snelheid en een beetje hetzelfde spel. In dat opzicht heeft het wel meegespeeld, dat hij een goed woordje heeft kunnen doen."

Dani Baijens in actie tegen Portugal

Is het ook goed voor Oranje dat jullie nu samen gaan spelen?

"Of niet, misschien wordt hij wel helemaal gek van me."

Waarom ga je volgend jaar zomer pas naar Parijs?

"In handbal heb je geen afkoopsommen en word je niet gehaald tijdens het seizoen heen. Mijn contract loopt gewoon af, dus dan ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil."

Hoe is het niveau in Frankrijk, vergeleken met de Duitse competitie?

"De Bundesliga is wel stukje sterker. Van elke tegenstander kan je winnen of verliezen. In Frankrijk is het iets anders, daar heb je vijf à zes supergoede ploegen. De categorie daaronder, daar moet je eigenlijk van winnen. Maar het allergrootste verschil voor mij is dat ik met PSG de Champions League in ga."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl