Suzanne Schulting
NOS Schaatsen

Na EK-succes verheugt bondscoach zich op WK mét Schulting: 'Ze is lekker op weg'

De Nederlandse shorttrackploeg heeft de EK in Gdansk afgesloten met in totaal tien medailles: vier gouden, vier zilveren en twee bronzen. Bondscoach Niels Kerstholt weet dat Nederland nog dominanter kan worden als Suzanne Schulting en Jens van 't Wout weer helemaal fit zijn.

"Dan hebben we nog wat extra kracht erbij", aldus Kerstholt, die alle drie de aflossingsploegen zondag de Europese titel zag pakken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij Schulting over twee maanden bij de WK in eigen land ook weer op kan stellen bij de aflossingsonderdelen.

Kerstholt: "Suzanne is gewoon heel lekker op weg. Je merkt dat ze gretig is en de snelheid zit er alweer in." Alleen qua inhoud kan het nog iets beter, zegt de voormalig shorttracker. "Als het echt pittig wordt, dan heeft ze nog wat langer herstel nodig."

Bondscoach trots op shorttrackploeg na succesvol EK: 'In de breedte sterk'

Schulting, drievoudig olympisch kampioene, laste afgelopen zomer een pauze in vanwege vermoeidheidsklachten en liep in november bij een val tijdens een training een snijwond in haar rug op.

Voor de EK in Polen was ze nog net niet fit genoeg, maar Kerstholt rekent wel op haar bij de WK, die van 15 tot en met 17 maart in Rotterdam gehouden worden. "We hebben nog twee maanden om te trainen en dat is genoeg tijd om daarnaartoe te werken. Ik zie het wel positief in."

Enkelblessure Van 't Wout

Kerstholt moest het op de tweede dag van de EK shorttrack ook zonder Van 't Wout stellen. Van 't Wout had bij de vorige EK goud gepakt op de 1.500 meter en zilver op de 500 en 1.000 meter, maar hield het deze keer vanwege een enkelblessure na de finale van de 1.500 meter, waarin hij naast de medailles greep, voor gezien.

"Ik ben klaar. Ik heb te veel pijn", zei hij zaterdag. "In de halve finale voelde het alsof ze steeds tegen een blauwe plek duwden. Daarna heb ik in de kleedkamer een andere schaats geprobeerd, maar ook toen deed alles pijn. In de finale kon ik geen snelheid meer maken."

Van 't Wout moet afhaken op EK vanwege gekneusde enkel: 'Teveel pijn'

Hij liep zijn enkelblessure op bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul een maand geleden. "Ik heb mijn enkel een beetje gekneusd en de banden zijn iets verrekt en een klein beetje ingescheurd", zei hij daarover.

Extra voorzichtig

Kerstholt wil nu "extra voorzichtig" zijn met de enkel van Van 't Wout. "We dachten het onder controle te hebben, de pijn leek stabiel. Maar één verkeerde beweging en het gaat toch mis."

De bondscoach wil daarom pas opnieuw gaan opbouwen met Van 't Wout als de pijn verder of zelfs helemaal weggezakt is. "Daar gaan we na dit weekend een goed plan voor maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt."

Dat Nederland ook zonder Schulting en Van 't Wout de aflossingsonderdelen domineerde, maakt Kerstholt trots. "Dat laat zien dat we met meerdere rijders kunnen rijden en toch winnen. Dat vind ik heel fijn."

Bekijk in de carrousel de finales op de aflossingsnummers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl