Xandra Velzeboer wint EK-goud op de 500 meter
NOS Schaatsen

Gevallen Velzeboer was 'even kwaad', tot ze het twee uur later met goud herstelde

Xandra Velzeboer tekent de dunne lijn tussen anonimiteit en heroïek van het shorttracken zo voor je uit. Op de EK in Gdansk voelde ze zaterdag hoe het is om op een pijnlijke manier te verliezen, om twee uur later op fraaie wijze te winnen.

Eerst was daar de val tijdens de finale van de 1.500 meter. Met nog twee rondjes te gaan schaatste ze vlak achter leidster Hanne Desmet, specialiste op deze afstand. Een zilveren medaille leek binnen voor Velzeboer, goud was binnen handbereik. Zeker ook omdat de race precies liep zoals Velzeboer wilde, zou ze later op de dag verklaren.

Velzeboer na val op 1.500 meter én EK-titel op 500 meter: 'Ongeluk zit in klein hoekje'

"Het was een perfecte race. Ik dacht: nog even chillen, dan ga ik toeslaan. Ik was mijn moment aan het afwachten. Hoe meer rust ik kon nemen, hoe meer snelheid ik kon bewaren voor de laatste anderhalve ronde."

Voortijdig einde

De onverwachte val van Desmet bracht een voortijdig einde aan de plannen van Velzeboer. "Ik denk dat ik op de perfectie positie lag om haar te verslaan. Aan mijn snelheid lag het niet. Ik wist dat het heel moeilijk ging worden, omdat het haar afstand is. Dat maakte het ook een mooie uitdaging."

Bekijk hier de samenvattingen van de finale van de 1.500 meter en de 500 meter:

Was Desmet na haar val net een andere richting op gegleden, dan was Velzeboer niet gestruikeld en zou ze de Belgische dus hebben verslagen. Of Velzeboer na afloop boos was? "Ik was wel even kwaad. Het was gewoon pech. In het shorttrack zit ongeluk in een klein hoekje."

Van 'even chillen' was na de race dus geen sprake. Des te knapper is het dat de 22-jarige Velzeboer een kleine twee uur later op de 500 meter een perfecte finale liet zien. Ze won de gouden medaille, haar eerste EK-titel op deze afstand.

Vlak voor de laatste bocht haalde ze Selma Poutsma in, waarna ze een fractie van een seconde eerder over de finish kwam. Maar waar haar verloren 1.500 meterrace naar eigen zeggen perfect was, gold dat in haar ogen niet voor haar gouden wedstrijd op de 500 meter.

"Het werd wel nog even spannend. Ik had verwacht dat ik de inhaalactie iets eerder zou maken. Ik probeerde een paar keer in te halen, maar het was moeilijk. Ik ben blij dat het in het laatste rondje nog net lukte. Maar het maakt niet uit wanneer je dat doet, zolang je maar wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl