Handbalsters sluiten WK af op gunstige vijfde plaats, Frankrijk pakt wereldtitel

De Nederlandse handbalsters hebben het WK afgesloten met een 30-26 overwinning op Duitsland, waardoor Oranje op de vijfde plaats is geëindigd.

De wereldtitel ging voor de derde keer in de historie naar Frankrijk, dat in de finale met 31-28 te sterk was voor titelverdediger Noorwegen.

Yvette Broch viert een van haar twee goals met Inger Smits

De vijfde plaats van Nederland voor een gunstigere indeling bij het olympisch kwalificatietoernooi. In april strijdt Oranje met Tsjechië, Spanje en Argentinië om twee tickets voor de Spelen in Parijs. Van die drie landen hebben de handbalsters dit WK allemaal gewonnen.

Nederland trad in het Deense Herning in de slotwedstrijd aan zonder Lois Abbingh, Estavana Polman, Zoë Sprengers en Nikita van der Vliet, maar had daar met name in de eerste helft geen last van. Het stond al snel 5-0 en pas na ruim twaalf minuten konden de Duitsers pas een keer tegenscoren, uit een strafworp.

Met een 16-7 voorsprong bij rust was er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft liet Oranje de teugels een beetje vieren, waardoor de voorsprong bij het laatste fluitsignaal nog maar vier doelpunten was.

Angela Malestein was de topscorer aan Nederlandse kant met zeven doelpunten, Larissa Nüsser en Bo van Wetering maakten er ieder vijf. De handbalsters verlaten het WK met acht zeges en slechts één nederlaag. Alleen het duel in de kwartfinales met verliezend finalist Noorwegen ging verloren.

Feest bij de Françaises

Olympisch kampioen Frankrijk ging met de wereldtitel aan de haal. In de groepsfase hadden de Franse handbalsters al nipt van Noorwegen gewonnen (24-23) en in de WK-finale waren beide landen opnieuw aan elkaar gewaagd.

Feest bij de Françaises na het veroveren van de wereldtitel

Aanvankelijk werd er aan beide kanten nauwelijks verdedigd: vrijwel elk schot was raak en de arme keepsters stonden erbij en keken ernaar.

Noorwegen wist als eerste een gaatje van twee doelpunten te slaan (7-5), maar Frankrijk kwam terug, nam een voorsprong en leidde bij rust met 20-17.

In de vorige WK-finale pakte Noorwegen de titel na een 12-16 achterstand bij rust en vrijdag klopte het in de halve finales Denemarken na een ruststand van 9-14, maar een nieuwe wederopstanding bleef uit. Bij 25-26 gloorde er weer hoop in de Noorse harten, maar Frankrijk herpakte zich en pakte de wereldtitel met drie goals verschil.