Estavana Polman baalt
NOS SportAangepast

Handbalsters uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen wereldkampioen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters zijn uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK. In een volgepakte Spektrumhal in Trondheim was Oranje duidelijk de mindere van gastland Noorwegen: 23-30.

Nederland plaatste zich ongeslagen voor de laatste acht van het WK, maar was te rommelig in de aanval en kwam tekort tegen de titelverdediger en angstgegner uit het verleden.

Gevreesde tegenstander

Tweemalig olympisch kampioen, viervoudig wereldkampioen en negenvoudig Europees kampioen Noorwegen was Nederland de laatste jaren vrijwel altijd de baas. De Noorsen waren te sterk in de finales van het WK 2015 en EK 2016 en hielden Oranje van een bronzen medaille af op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Vier jaar geleden hoopte Nederland afgerekend te hebben met de vloek, door Noorwegen te verslaan op weg naar de wereldtitel in Japan. Maar in Trondheim bleek Noorwegen dinsdagavond een maatje te groot.

Oranje-keeper Ten Holte na uitschakeling op WK: 'Kon tranen niet binnenhouden'

Tijdens de eerste helft stonden beide ploegen onder hoogspanning. De dit hele toernooi al sterk keepende Yara ten Holte hield Oranje overeind tegen de Noorse topaanvallers. Maar aan de andere kant stond een nog betere doelvrouw.

Het duurde meer dan vijf minuten voordat het eerste punt van Nederland op de borden kwam. Silje Solberg stond de aanval van Oranje in de weg en blonk uit met geweldige reddingen.

Bo van Wetering juicht

Bij zes aanvallen op rij zonder punten van Oranje liep Noorwegen uit naar 11-6. In het slot van de eerste helft werd de schade beperkt, zeker toen twee Noorsen tegelijk naar de kant moesten met een tijdstraf.

Zoë Sprengers kwam sterk van de Nederlandse bank en hielp met twee treffers bij aan de aansluiting, waardoor aan het begin van de tweede helft de stand gelijk getrokken kon worden.

Ontketende Skogrand

Noorwegen voerde het tempo flink op en liep uit aan de hand van een ontketende Stine Skogrand, die geen van haar negen kansen onbenut liet. Bij een achterstand van zeven punten leek het toernooi voor Oranje voorbij. Angela Malestein en Estavana Polman maakten het met beiden twee treffers binnen enkele minuten nog even spannend, maar Trondheim werd het eindstation voor Nederland op dit WK.

Noorwegen neemt het vrijdag in de halve finales op tegen de winnaar van Denemarken-Montenegro. Nederland speelt met de verliezende kwartfinalisten nog om de vijfde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl