Nikita van der Vliet

Handbalsters winnen ook van Spanje en treffen Noorwegen in kwartfinales WK

De Oranje-handbalsters hebben met een ongeslagen status de kwartfinales van het WK bereikt. In de laatste groepswedstrijd in het Deense Frederikshavn werd Spanje met 29-21 aan de kant gezet, waardoor Nederland de hoofdfase van het toernooi afsluit als groepswinnaar.

In de kwartfinales wacht op dinsdag met Noorwegen een zware kluif. De regerend wereldkampioen, een van de gastlanden, verloor zondagavond met 24-23 van olympisch kampioen Frankrijk. De Fransen wonnen de groep ongeslagen en nemen het in de kwartfinales op tegen Tsjechië.

Snelle tijdstraffen Broch

De ploeg van bondscoach Per Johansson begon wat stroef aan het duel. Yvette Broch werd binnen vijf minuten twee keer naar de kant gestuurd om een tijdstraf uit te zitten.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd was voor Spanje en op 2-4 keek Nederland zelfs even tegen een achterstand van twee goals aan. Daarna kantelde de wedstrijd. Oranje maakte vier doelpunten op rij en gaf de voorsprong vervolgens niet meer uit handen.

Zoë Sprengers

Tot twee keer wist Spanje het gat te verkleinen tot één goal, maar mede dankzij een wederom ijzersterk keepende Yara ten Holte kwam Spanje niet op gelijke hoogte. Langzaam maar zeker daalde het vertrouwen bij de Spaanse speelsters, het vertrouwen bij Nederland nam toe.

Bij rust had Oranje een voorsprong van vier treffers: 13-9. In de tweede helft liep Nederland snel verder uit en liet het bij vlagen mooi handbal zien.

Zoë Sprengers werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. Zes van haar zeven doelpogingen waren raak. Ook Angela Malestein was een plaag voor de Spaanse handbalsters, zij scoorde vijf keer.