Yara ten Holte
NOS Sport

Met Ten Holte heeft Oranje nog een keepster van formaat: 'Kom maar op, ik pak je wel'

  • Richard van der Made

    handbalcommentator NOS Sport

  • Richard van der Made

    handbalcommentator NOS Sport

Toen Tess Lieder - toen nog Wester - zwanger werd, staken wel wat twijfels de kop op in handballand. Wie zou haar, met net zoveel reddingen en energie, kunnen vervangen?

Het antwoord op die vragen is inmiddels gevonden. Met Yara ten Holte tussen de palen heeft Oranje weer een doelvrouw van formaat. Dat onderstreept ze op het WK, waar Nederland indruk maakt en de kwartfinales niet meer kan ontgaan.

"Ik heb dit altijd voorspeld", zegt Bob Brouwenstijn zonder arrogantie. De keeperstrainer van Volendam stond aan de wieg van de groei van Ten Holte. "Het is geen toeval dat Yara nu al zo goed is. En ze gaat zich nog verder ontwikkelen. Ze is constant en leergierig."

Brouwenstijn ziet zijn pupil van weleer deze week schitteren in Denemarken. Met als hoogtepunten tot nu toe spectaculaire optredens tegen Tsjechië en Brazilië, waarin de 24-jarige Amsterdamse extreme reddingspercentages haalde en werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Yara ten Holte

"Ze is een spontane, onregelmatige spring-in-'t-veld", omschrijft Brouwenstijn de keepster die hij vier jaar onder zijn hoede had. Dat was onder meer bij Zeeburg in Amsterdam. "Ik heb toen al gezegd: jij gaat een grote worden. Later kreeg ik de vraag of ze iedere donderdag training kon krijgen in Volendam. Ze wist precies wat ze wilde."

Ten Holte dankt haar eerste keeperstrainer. "Door hem ben ik hier", zegt ze vanuit Frederikshavn, waar Oranje zondag de laatste poulewedstrijd speelt tegen Spanje. "Hij heeft enorm veel energie in mij gestopt en echt op me gelet. Je moet ook geluk hebben dat mensen het met je aandurven."

Debuut op veertiende

Op haar veertiende debuteerde Ten Holte bij Dalfsen, dat onder leiding van trainer Peter Portengen en manager René Cloo een ambitieus project had opgezet. Topclub VOC, uit haar geboorteplaats Amsterdam, viste achter het net.

Yara ten Holte in het duel met Tsjechië

Ten Holte ontwikkelde zich gestaag. Ze werd een aantal keren landskampioen, vond onderdak bij Borussia Dortmund en speelt nu bij Odense op Champions League-niveau. In Oranje greep ze haar kans met beide handen aan toen Tess Lieder moeder werd en even naar de achtergrond verdween.

De één tegen één duels vallen op, waarbij ze schoten pareert met haar voet of benen, die hoger komen dan haar eigen hoofd. "Ik ben explosief en doe veel op gevoel. Je weet van beelden ook wat een speelster goed kan en kijkt wat de arm doet. Die extra ballen die je pakt, geven nog meer energie."

'Wow-berichten'

"Ik loop hier rond met een grote glimlach', vertelt Ten Holte vanuit Denemarken. "De aandacht overweldigt me ook wel. Soms besef ik nog niet zo wat er gebeurt. Mijn telefoon staat vol met 'wow- berichten'. Dat maakt me blij. Al ben je zo goed als je laatste wedstrijd."

"Wat haar echt sterk maakt zijn de ballen die ze stopt met hulp van de dekking", zegt Brouwenstijn. "Door te schreeuwen, door enthousiasme. Om die zekerheid gaat het. Essentieel is om Yara vertrouwen te blijven geven. Mindere periodes komen altijd voor. Ze moet blijven spelen vind ik. Ja, de bondscoach moet langer gebruikmaken van haar."

Yara ten Holte en Tess Lieder

Bondscoach Per Johansson kiest er tot nu toe echter voor om te rouleren. Behalve Lieder zit ook Rinka Duijndam bij de selectie. Vrijdagavond tegen het puntloze Oekraïne (40-21) bleef Ten Holte zestig minuten op de bank. In de poulefase tegen Congo zat ze op de tribune.

"Daar baalde ik wel van...", zegt Ten Holte. "Ik wil elke minuut spelen maar met drie keepsters in je selectie is dat ook best lastig. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en de coach bekijkt het wedstrijd voor wedstrijd."

'Kom maar op, ik pak je'

Een specialiteit van Ten Holte is ook het keren van penalty's. Tot nu toe stopte ze er drie uit zes. "Je speelt een beetje met de persoon. Dat vind ik wel kicken. Het is leuk uit te dagen en bij iemand in het hoofd te kruipen. Wat wil jij doen? Kom maar op! Ik pak jou wel, denk ik dan. Dat gevoel onoverwinnelijk te zijn. Als keepster ben je in het voordeel. Je kunt van zeven meter niet verliezen."

Voorlopig lijkt ook het Nederlands team niet te kunnen verliezen. Als een hogesnelheidstrein raast Oranje door het toernooi en veegt tegenstanders van de vloer met een solide dekking, dynamisch spel en snelle breaks.

Maar dinsdag in de kwartfinales kan een tot nu toe sterk WK ook plotseling bruut ten einde komen. Nederland stuit dan op Frankrijk of Noorwegen, bij de vrouwen de twee beste handballanden van de wereld. Zonder twijfel dan weer met een startende Ten Holte onder de lat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl