De Nederlandse handbalsters winnen op het WK met 28-25 van Montenegro

Handbalsters verslaan Montenegro op WK en houden zicht op vijfde plek

De Nederlandse handbalsters hebben Montenegro met 28-25 verslagen op het WK handbal. De ploeg van bondscoach Per Johansson treft nu zondag Duitsland in het duel om de vijfde plaats.

Dinsdag werd Oranje in de kwartfinale uitgeschakeld door Noorwegen, daardoor zit een medaille er niet meer in. Toch staat er zondag nog wel iets op het spel. De vijfde plaats zou de handbalsters een iets gunstigere loting kunnen opleveren voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat in april wordt gehouden.

Slecht begin

In Montenegro trof Oranje een land dat op het EK van vorig jaar de bronzen medaille pakte, maar ook een ploeg waarvan Nederland sinds 2014 niet meer had verloren.

Oranje moest het in Herning stellen zonder Estavana Polman, die met een lichte kuitblessure al naar huis was gereisd. Ook Zoë Sprengers deed niet mee. Zij bleef na een botsing tijdens de warming-up met een hevig bloedende neus achter in de kleedkamer.

Laura van der Heijden in actie tijdens het duel met Montenegro

Het begin van de wedstrijd was matig van Nederlandse zijde en de handbalsters leken nog niet bekomen van de teleurstelling na de uitschakeling door Noorwegen. Oranje leed voorin veel balverlies en keek halverwege de eerste helft zelfs tegen een achterstand van 10-5 aan.

Vier doelpunten op rij betekenden het kantelpunt in de wedstrijd. Een minuut voor rust kwam Nederland via Yvette Broch voor het eerst sinds de openingstreffer op voorsprong: 14-13. Dat was mede te danken aan de goed keepende Rinka Duijndam, die twee strafworpen keerde. Daardoor gingen de handbalsters met een goed gevoel de rust in.

Montenegro maakt nog gelijk

Na de pauze zette Oranje de goede lijn door en kwam het niet meer op achterstand. Montenegro kwam op 18-18 nog wel op gelijke hoogte, maar toen Lois Abbingh namens Nederland voor de 26-22 tekende was het duel gespeeld.

Dione Housheer (zeven goals) werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd, Angela Malestein was met acht doelpunten topschutter.