VN-gezant Feltman sprak in Pyongyang met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-Ho
NOS NieuwsAangepast

VN dringt aan bij Noord-Korea op meer overleg

De Amerikaanse VN-gezant Jeffrey Feltman heeft bij zijn bezoek aan Noord-Korea afgelopen week aangedrongen op meer overleg en communicatie om te voorkomen dat het tot een oorlog komt op het Koreaanse schiereiland. Feltman is de hoogste VN-medewerker sinds 2011 die in Pyongyang werd uitgenodigd voor overleg.

Feltman, die na zijn bezoek aan Noord-Korea gisteren in Peking landde, heeft zijn Noord-Koreaanse gesprekspartners er van proberen te overtuigen dat het noodzakelijk is om 'open kanalen' te houden die gevaarlijke misverstanden kunnen voorkomen. Volgens Feltman kunnen de huidige spanningen alleen met diplomatie weggenomen worden.

Wel heeft de VN-diplomaat in Pyongyang benadrukt dat de Noord-Koreanen zich moeten houden aan de afspraken die er zijn gemaakt in de VN Veiligheidsraad. Noord-Korea lanceert met enige regelmaat raketten. De laatste raketten zouden volgens het regime het hele vasteland van de VS kunnen bereiken.

Wederzijds begrip

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bevestigde dat VN-gezant Feltman en zijn gesprekspartners in Pyongyang het eens zijn over de noodzaak om met enige regelmaat met elkaar te blijven overleggen. Volgens KCNA is het wederzijdse begrip door het bezoek van Feltman al toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl