Amerikaanse VN-gezant begint bezoek aan Noord-Korea

Jeffrey Feltman Patrick Tsui/FCO

De Amerikaanse VN-diplomaat Jeffrey Feltman gaat morgen voor een paar dagen naar Noord-Korea om te praten over "onderwerpen van wederzijds belang en zorg". Dat meldt de VN, op een moment dat de spanningen rond het Koreaanse schiereiland hoog oplopen.

Zuid-Korea en de VS begonnen vanochtend aan de grootste gezamenlijke luchtoefening ooit gehouden. Meer dan 200 gevechtsvliegtuigen van beide landen doen eraan mee. Noord-Korea beschouwt de oefening als een provocatie en China en Rusland hebben ook bezwaar aangetekend.

Noord-Korea zou Feltman in september hebben uitgenodigd in de marge van een VN-top in New York, maar de afspraak zou pas vorige week formeel zijn gemaakt.

Laatste hoge VN-bezoek jaren geleden

Feltman werkte vroeger voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en is nu VN-gezant 'voor politieke zaken'. Hij gaat onder meer praten met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-Ho.

De laatste hoge VN-functionarissen die Noord-Korea bezochten waren Feltmans voorganger Lynn Pascoe in februari 2010 en de voormalige VN-hulpchef Valerie Amos in 2011.

Feltman sprak onlangs ook met de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN Ja Song-Nam. Hij maande Noord-Korea toen te stoppen met rakettesten om de veiligheid in de wereld niet verder in gevaar te brengen.

Bij de VN-Veiligheidsraad van vorige week waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley dat de VS geen oorlog wil met Noord-Korea, maar dat "als er oorlog komt, het Noord-Koreaanse regime volledig verwoest zal worden".

Noord-Korea lanceerde vorige week weer een raket, volgens het regime in Pyongyang een nieuw type dat het hele vasteland van de VS kan bereiken. Het zou de krachtigste raket zijn die Noord-Korea ooit heeft afgevuurd.

STER Reclame