Een Airbus A330 van Etihad
NOS Nieuws

Etihad lijdt megaverlies na jaren van winst

Etihad, de luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten, heeft vorig jaar een recordverlies geleden van maar liefst 1,9 miljard dollar, op een omzet van 8,4 miljard. De vijf jaar hiervoor maakte Etihad nog winst, in 2015 nog 103 miljoen dollar.

De afgelopen jaren breidde Etihad agressief zijn vloot en bestemmingen uit en investeerde het bedrijf ook in andere vliegmaatschappijen zoals Alitalia en Airberlin. Maar afgelopen jaar moest Etihad fors afschrijven op deze investeringen. Zowel Alitalia als Airberlin verkeren in zwaar weer.

Vloot minder waard

Etihad nam ook een verlies van ruim een miljard dollar op zijn vloot. De vliegtuigen die Etihad bezit zijn namelijk een stuk minder waard geworden. Ook verkoopt het bedrijf eerder dan verwacht een deel van zijn oudere vliegtuigen.

Etihad vervoerde wel een recordaantal passagiers: 18,5 miljoen. Maar door de grotere concurrentie en lagere ticketprijzen daalde de opbrengst per passagier met zo'n 8 procent. De vliegtuigen van Etihad zaten ook net iets minder vol: in 2015 was nog 79,4 procent van de stoelen bezet, vorig jaar was dat 78,6 procent.

Laptopverbod

De afgelopen maanden waren ook weer zwaar voor Etihad. Het bedrijf had last van het laptopverbod voor vluchten naar de VS. Dat gold vanaf eind maart en werd vorige week weer ingetrokken. Eerder deze maand maakte American Airlines bekend te stoppen met gezamenlijke vluchten met Etihad.

Amerikaanse vliegmaatschappijen verwijten Etihad, Emirates en Qatar Airways dat ze illegale steun krijgen van de overheid. En daarom was het volgens American niet logisch om nog samen te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl