NOS Nieuws

Laptops mogen weer op alle vluchten naar de Verenigde Staten

De Verenigde Staten schrappen het verbod op laptops en andere grote elektronische apparaten aan boord van passagiersvluchten uit het Midden-Oosten. Het verbod werd vier maanden geleden ingesteld om de veiligheid van de VS extra te waarborgen en aanslagen te voorkomen.

Het verbod is opgeheven nu de Amerikanen nieuwe veiligheidsregels verplicht hebben gesteld voor vluchten naar de VS. Passagiers worden voortaan strenger gescreend, net als hun elektronische apparaten. Vliegvelden en vliegtuigen krijgen ook extra controles.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bevestigde de opheffing van het verbod in een tweet.

Apparaten groter dan een mobieltje mochten sinds maart niet meer mee in de handbagage op vluchten naar de VS. Het ging om vluchten vanaf tien luchthavens in Turkije, Marokko, Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Negen luchtvaartmaatschappijen kregen te maken met de restricties. Een van de maatschappijen, Turkish Airlines, meldde al op 5 juli dat het verbod was opgeheven voor vluchten vanuit Turkije naar de VS.

De luchtvaartbranche had veel kritiek op het verbod. Het zou weinig effectief zijn.

Britten volgen

De Britten stelden in navolging van de VS ook een laptopverbod in en dat verbod voor vluchten vanuit Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië geldt nog steeds.

Het verbod op vluchten vanuit Turkije naar Groot-Brittannië zou wel van tafel zijn. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu op basis van diplomatieke bronnen. Het bericht is nog niet door de Britten bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl