NOS NieuwsAangepast

Merkel en Trump nemen geen gas terug

Europa moet een actievere rol spelen bij het oplossen van internationale conflicten zoals die in Libië en Oekraïne, en internationale vraagstukken als massa-immigratie. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel na een ontmoeting met de Indiase minister-president Modi.

Merkel herhaalde dat Europa minder naar de Verenigde Staten moet kijken, en meer een eigen koers moet varen. Volgens Merkel zijn de verhoudingen met de VS anders komen te liggen na de komst van Trump naar de NAVO en de G7.

Trump twitterde niet lang daarna dat Duitsland een enorm handelsoverschot heeft ten opzichte van de VS, en herhaalde dat Duitsland te weinig aan de NAVO betaalt. Hij noemt dat slecht voor de VS, en schrijft dat het zal veranderen.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president uithaalt naar Duitsland. Hij noemde de Duitsers vorige week vrijdag in een gesprek met voorzitter Juncker van de Europese Commissie naar verluidt "slecht, zeer slecht" omdat ze miljoenen auto's naar de VS exporteren.

Verzet

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel roept Europa op om zich te verzetten tegen de politiek van de Amerikaanse president Trump. "Wie klimaatverandering door minder milieubescherming versnelt, wie meer wapens in crisisgebieden verkoopt, en wie religieuze conflicten niet politiek wil oplossen, brengt de vrede in Europa in gevaar", liet hij de Rheinische Post optekenen.

Net als Merkel refereerde hij aan de mislukte G7-top, waar geen afspraken werden gemaakt over migratie en het klimaatakkoord van Parijs. Volgens Gabriel zijn de machtsverhoudingen in de wereld aan het veranderen.

Merkel krijgt ook steun van een politieke tegenstander. SPD-leider Martin Schultz, een van de uitdagers van Merkel bij de volgende verkiezingen, zei vanmiddag dat Trump de westerse waarden vernietigt en internationale samenwerking tegenwerkt. "De Amerikaanse president ondermijnt goede samenwerking tussen landen gebaseerd op wederzijds respect en tolerantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl