Dumoulin op het erepodium
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: tropische temperaturen en Dumoulin doet het!

Dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Tom Dumoulin schrijft wielergeschiedenis. Voor het eerst in de geschiedenis wint een Nederlander de Ronde van Italië. Dumoulin moet in de laatste tijdrit 53 seconden goedmaken op de Colombiaan Nairo Quintana. Het lukt hem: hij rijdt ongenaakbaar en is in het eindklassement 31 seconden sneller.

"Niet te beschrijven. Het was zo'n zenuwslopende dag", zegt Dumoulin in een eerste reactie op zijn eindoverwinning in de Giro. "Super dat het is gelukt. Ik heb het gedaan!"

De vorige Nederlander die een grote ronde op zijn naam schreef was Joop Zoetemelk, die 37 jaar geleden de Ronde van Frankrijk won.

Jos van Emden gaat er met de etappezege vandoor. Hij is vijftien seconden sneller dan Dumoulin.

Dumoulin: poepnerveus, maar droomscenario komt uit

Zonnig, klam en warm

Zaterdag is het de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur nét onder de 30 graden steken.

Op alle weerstations aan de kust, behalve Vlissingen, worden de temperatuurrecords voor de maand mei gebroken. Het tropische weer zorgt ook voor lange files. Op Texel loopt de wachttijd voor de veerboot naar Den Helder bijvoorbeeld op tot anderhalf uur.

Genieten van de zon op strand van Egmond aan Zee

Trump terug naar de VS

Zaterdag komt een einde aan de G7-top op Sicilië. Daarmee komt Trumps eerste tour door Europa ten einde. Een duidelijk resultaat op het gebied van klimaatverandering is niet behaald. De Amerikaanse president laat weten dat hij komende week besluit of de VS blijft meedoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

"Het hele gesprek over klimaat was erg moeilijk, om niet te zeggen onbevredigend", zegt bondskanselier Merkel achteraf. Er is geen enkele aanwijzing dat de Verenigde Staten blijven meedoen met Parijs."

De G7-leiders bijeen op Sicilië

Parkeergarage stort in

Een deel van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport stort aan het begin van de zaterdagavond in elkaar. Niemand raakt gewond.

De ravage is groot: ongeveer een derde van het vier verdiepingen tellende gebouw ligt plat. De oorzaak van de instorting is nog onduidelijk.

Beelden van de ravage

Op de Maas bij het Gelderse Well komt zaterdag een 14-jarige jongen om het leven nadat hij is overvaren door een jetski. Hij zou vlak daarvoor van een boot zijn gesprongen.

De politie houdt een man van 26 uit Zaltbommel aan in het onderzoek naar de zaak. Ook worden enkele in beslag genomen waterscooters onderzocht.

De 14-jarige jongen werd overvaren door een jetski

Meer sport: NEC degradeert en geen podiumplaats voor Max

De ontknoping in de play-offs pakt niet goed uit voor NEC. De Nijmeegse club moet na twee jaar eredivisie een stap terug doen. NEC buigt voor NAC Breda (4-1).

Beter nieuws is er voor Roda JC, dat zich handhaaft in de eredivisie. De club wint in Kerkrade met 1-0 van MVV. En FC Utrecht speelt volgend seizoen Europees voetbal. De ploeg verslaat AZ na een 3-0 zege via strafschoppen (4-3).

Bij de GP in Monaco slaagt Max Verstappen er niet in op het podium te eindigen. Hij begint de race vanaf de vierde plek, maar verliest die positie na een gewaagde pitstop-strategie. Verstappen haalt wel voor het eerst in zijn carrière de finish in Monaco.

En in Parijs is Roland Garros begonnen. Robin Haase weet zonder veel problemen de tweede ronde te bereiken. Hij is de 18-jarige Australiër Alex De Minaur met 6-2, 6-3, 6-1 de baas.

Giovanni Korte was goed voor twee NAC-doelpunten

De rest van de week...

Morgen overhandigt informateur Edith Schippers haar eindverslag van de laatste formatiepoging aan de Kamervoorzitter. Dan kan er dinsdag over gedebatteerd worden in de Tweede Kamer.

De Franse president Macron ontvangt morgen zijn Russische ambtgenoot Poetin. Het is geen officieel staatsbezoek, maar een cultureel bezoek vanwege een tentoonstelling in Versailles.

En de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn vanaf dinsdag te zien in Ouwehands Dierenpark. De beren uit China zijn al sinds 12 april in de Rhenense dierentuin, maar moesten eerst in quarantaine en uitrusten van de reis.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl