LeBron James in actie tegen Boston Celtics
NOS SportAangepast

Cavaliers naar NBA-finale: James verbetert record Jordan

Cleveland Cavaliers heeft, voor het derde jaar op rij, de finale van de NBA bereikt. In de vijfde wedstrijd werd Boston Celtics met 135-102 verslagen. Net als de afgelopen twee jaar treffen ze nu Golden State Warriors in de finale.

Wedstrijd vijf werd de avond van LeBron James. De sterspeler van de Cavaliers stootte Michael Jordan van de troon als topscorer in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie.

5.995 punten

Bij de start van de wedstrijd had James 28 punten nodig om dat record (5.987 punten) te verbeteren. Met een driepunter in het derde kwart brak de 32-jarige James het record. Hij heeft nu 5.995 punten gemaakt in de play-offs.

James: "Het is een enorme eer om in één adem genoemd te worden met de beste basketballer ooit. Ik draag niet voor niets rugnummer 23."

"Dat was ook het rugnummer van Mike", vertelde James na afloop. "Ik ben van basketbal gaan houden door hem. Jordan zien spelen was alsof je naar God keek. Het is onvoorstelbaar dat ik hem heb kunnen evenaren."

James: Michael Jordan was als een god voor me

Het wordt de zevende finale op rij voor James die zijn vierde NBA-titel kan veroveren. Eerder was hij succesvol met Miami Heat (2012 en 2013) en de Cavaliers (2016), de club waar hij in 2003 zijn debuut maakte in de NBA.

James was goed voor 35 punten tegen de Celtics. Kyrie Irving maakte er 24 en Kevin Love, die geen last meer leek te hebben van een enkelblessure, tekende voor 15 punten.

De Celtics kwamen er niet aan te pas tegen de regerend NBA-kampioen. Aan de hand van de grote drie (James, Irving en Love) stonden de Cavaliers in het eerste kwart al snel met 21 punten voor.

"Dit team is gek", zei Cavaliers-coach Tyronn Lue na afloop. "Zij zijn het hele jaar veerkrachtig gebleven, hebben de play-offs bereikt en deden er vandaag nog een schepje bovenop. Nu gaat de focus op Golden State."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl