Theresa May
NOS NieuwsAangepast

In Londen klinkt oorlogstaal, May 'standvastig' achter Gibraltar

Groot-Brittannië wil bij de brexit niets van zijn soevereiniteit over Gibraltar opgeven. Premier May heeft Gibraltar verzekerd dat Groot-Brittannië "standvastig" achter de bewoners van het Britse overzeese gebied staat.

In een telefoongesprek met de regeringsleider van Gibraltar zei May dat ze vastbesloten is bij de brexit-onderhandelingen de best mogelijke uitkomst voor Gibraltar te bereiken.

De EU stelde vrijdag dat Spanje en Groot-Brittannië het bij de brexit-onderhandelingen eens moeten worden over de toekomstige relatie tussen Gibraltar en de EU. Komt er geen deal, dan zullen afspraken tussen de EU en Groot-Brittannië niet gelden voor Gibraltar.

In Groot-Brittannië werd hieruit de conclusie getrokken dat de EU Spanje vetorecht geeft. Dat leidde tot woede en ongerustheid, ook op Gibraltar, waar de bevolking Britser dan Brits is.

Onvrijwillig

May zei dat Groot-Brittannië nooit zal meewerken aan een regeling waarin "de mensen van Gibraltar onvrijwillig onder de soevereiniteit van een andere staat komen".

De voormalige Conservatieve partijleider Howard suggereerde in een interview met Sky tv zelfs dat Groot-Brittannië bereid zal zijn ten oorlog te trekken voor Gibraltar. "35 jaar geleden stuurde een andere vrouwelijke premier de troepen de helft van de wereld over om de vrijheid van een andere kleine groep Britten te verdedigen tegen een ander Spaanstalig land. Ik ben er absoluut zeker van dat onze huidige premier dezelfde vastberadenheid zal tonen om het volk van Gibraltar bij te staan".

De Labour-oppositie reageerde met de opmerking dat zulke "opruiende taal" Groot-Brittannië niet helpt te krijgen wat het nodig heeft bij de brexit-onderhandelingen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alfonso Dastis, zegt dat Spanje van de EU geen veto-recht heeft gekregen over een regeling voor Gibraltar, maar hij is wel tevreden over het EU-standpunt. Hij vindt het ook logisch dat de EU partij kiest voor Spanje. "Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, is de EU in het geval van Gibraltar verplicht partij te kiezen voor zijn Spanje."

Voor altijd

Gibraltar, een gebied van 6 vierkante kilometer met 30.000 inwoners, werd in 1713 bij de Vrede van Utrecht door Spanje "voor altijd" aan Groot-Brittannië overgedragen. Negen jaar eerder was het in de Spaanse successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht veroverd.

De vlaggen van Groot-Brittannië, de EU en Gibraltar hangen nu nog naast elkaar

In de 18e en 19e eeuw was Gibraltar een belangrijke Britse marinebasis.

Referendum

Gibraltar is sinds de jaren vijftig een voortdurende bron van conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië geweest. Achtereenvolgende Spaanse regeringen stelden dat Gibraltar bij Spanje hoort.

In 2002 bereikten Groot-Brittannië en Spanje een principe-akkoord over gezamenlijke soevereiniteit, maar dit werd in een referendum door de inwoners van Gibraltar verworpen met een overweldigende meerderheid van 17.900 tegen 187 stemmen. Sindsdien weigert Groot-Brittannië over de status van Gibraltar te praten zonder de instemming van de bewoners. Ook May benadrukte vandaag dat ze niets zal doen zonder de bewoners van Gibraltar te raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl