Vorig jaar protesteerden Spaanse vissers tegen de aanleg van een rif door de Britten bij Gibraltar
NOS Nieuws

Londen haalt uit naar Spanje over Gibraltar

De Britse regering beschuldigt Spanje ervan vandaag de Britse soevereiniteit over Gibraltar te hebben geschonden. Volgens staatssecretaris Hugo Swire drongen schepen van de Spaanse overheid bij herhaling zonder toestemming binnen in de territoriale wateren rond het Britse schiereiland aan de zuidkust van Spanje.

Swire denkt dat de Spaanse schepen op jacht waren naar drugscriminelen, maar noemt hun gedrag toch volledig onaanvaardbaar en illegaal. Hij spreekt van een duidelijke schending van de Britse soevereiniteit door een ander EU-land.

De Britse regering zal de zaak met spoed opnemen met de Spaanse autoriteiten, staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor altijd

Gibraltar, een gebied van 6 vierkante kilometer met 30.000 inwoners, werd in 1713 bij de Vrede van Utrecht door Spanje "voor altijd" aan Groot-Brittannië overgedragen. Negen jaar eerder was het tijdens de Spaanse successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht veroverd.

In de 18e en 19e eeuw was Gibraltar een belangrijke Britse marinebasis.

Referendum

Gibraltar is sinds de jaren vijftig een voortdurende bron van conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië geweest. Achtereenvolgende Spaanse regeringen stelden dat Gibraltar bij Spanje hoort.

In 2002 bereikten Groot-Brittannië en Spanje een principe-akkoord over gezamenlijke soevereiniteit, maar dit werd in een referendum door de inwoners van Gibraltar verworpen met een overweldigende meerderheid van 17.900 tegen 187 stemmen.

Sindsdien weigert Groot-Brittannië over de status van Gibraltar te praten zonder de instemming van de bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl