In Somalie zijn vele miljoenen mensen ernstig ondervoed door de ernstige droogte. Putten zijn drooggevallen en in het uitgestrekte landschap liggen op veel plaatsen dode dieren. Het rode kruis heeft in dit gebied een waterput geslagen voor het vee en de bevolking.

Kabinet biedt nog 6 miljoen extra aan noodhulp

Het kabinet maakt nog eens 6 miljoen euro extra vrij voor noodhulp aan Somalië en Zuid-Sudan. Dat zei minister Ploumen zojuist in een debat in de Tweede Kamer. Twintig miljoen mensen lijden volgens hulporganisaties aan ernstige ondervoeding door een combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld.

Een inzamelingsactie van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood haalde tot nu toe 30 miljoen euro op. Het ingezamelde geld wordt onder meer gebruikt voor voedingsprogramma's in Zuid-Sudan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen.

Het extra geld van het kabinet gaat naar het Internationale Rode Kruis omdat die organisatie goede toegang heeft in Somalië en Zuid-Sudan, aldus Ploumen.

Pindapasta

Eerder maakte het kabinet al 11 miljoen euro vrij, 2 miljoen voor de samenwerkende hulp organisaties en 9 miljoen voor Jemen en Nigeria.

Met het geld wordt bijvoorbeeld een speciale pindapasta voor ernstig ondervoede kinderen gekocht. Ook wordt het geld gebruikt voor medische behandeling, het herstellen van de watervoorziening en het aankopen van hygiënepakketten, met daarin zeep en waterzuiveringstabletten.

Om een dreigende hongerdood voor velen af te wenden roept Ploumen ook andere landen op snel met geld en hulp te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl