Trumps resort in Florida
NOS Nieuws

Chinese president volgende week naar Trump

De Chinese president Xi reist volgende week naar de VS voor een ontmoeting met president Trump. Trump ontvangt hem donderdag en vrijdag op zijn resort Mar-a-Lago in Florida.

Het wordt de eerste ontmoeting tussen de twee wereldleiders. De twee hebben al wel met elkaar gebeld. Zo belde Xi Trump in november om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Hij zei toen dat samenwerking voor de twee grootste economieën ter wereld "de enige juiste keuze" was.

Spanningen

Trump heeft China tijdens zijn campagne meerdere keren beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken, zoals het manipuleren van de wisselkoers. Ook zou China zich schuldig maken aan diefstal door Amerikaanse uitvindingen zonder toestemming na te maken. Trump dreigde met een heffing van 45 procent op de import van Chinese producten.

Een andere bron van spanning is de Chinese gebieds- en machtsuitbreiding in de Zuid-Chinese Zee. Tal van andere landen, waaronder bondgenoten van de VS, voelen zich daardoor bedreigd.

Taiwan

Onderwerp van gesprek wordt waarschijnlijk ook de Amerikaanse relatie met Taiwan. De VS onderhoudt sinds 1979 alleen officieuze banden met het land, dat volgens China onder Peking hoort te vallen. Tijdens de campagne zette Trump vraagtekens bij dit Eén-Chinabeleid en belde hij zelfs met de Taiwanese president voor overleg over politieke en economische zaken en de veiligheidsrelatie tussen beide landen.

Na zijn inauguratie belde Trump Xi. In een "hartelijk gesprek" verzekerde hij Xi dat de VS vasthield aan het Eén-Chinabeleid.

Noord-Korea

Deze problemen kwamen eerder deze maand ook aan de orde toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zijn collega Wang in China bezocht. Daar werd ook gesproken over een andere kwestie die steeds terugkeert in de relatie tussen beide landen: de bedreigingen uit Noord-Korea.

Tillerson had kort daarvoor gezegd dat het geduld van de VS opraakt. Wang waarschuwde dat de VS naar een diplomatieke oplossing moet blijven streven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl