Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump: Chinezen bepalen Taiwan-beleid VS niet

De komende president Donald Trump weet nog niet of hij wil vasthouden aan het Amerikaanse regeringsstandpunt dat Taiwan onderdeel is van China. De VS volgt sinds 1979 het beleid van de Chinese regering, die Taiwan niet erkent als zelfstandig land.

"Ik weet niet waarom wij ons zouden moeten houden aan een één China-beleid", zegt Trump in een interview met Fox News. "Tenzij we dat zelf met de Chinezen afspreken, in een akkoord waarin we bijvoorbeeld ook handelsafspraken met China maken".

Trump reageerde in het interview op de telefonische gesprekken die hij de afgelopen weken heeft gevoerd met de Taiwanese president Tsai Ing-wen.

De telefoontjes met Taiwan veroorzaakten veel beroering. Er was al decennialang geen officieel contact geweest tussen een Amerikaanse en een Taiwanese leider.

Trump: China moet mij geen dingen voorschrijven

Noord-Korea

In het vraaggesprek met Fox zegt de komende president dat hij zich niet door China laat vertellen met wie hij wel en niet mag bellen. Verder heeft Trump in het interview kritiek op de Chinese importheffingen, en de manier waarop China volgens Trump Noord-Korea de hand boven het hoofd houdt.

China heeft nog niet gereageerd op de opmerkingen van Trump in het Fox-interview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl