USS Decatur in de Zuid-Chinese Zee op 13 oktober 2016
NOS Nieuws

China woedend over Amerikaans oorlogsschip in Zuid-Chinese Zee

China heeft bij de Verenigde Staten geprotesteerd tegen de patrouilles van een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee. Volgens het Chinese ministerie van Defensie is de aanwezigheid van de USS Decatur in de buurt van de Paracel-eilanden illegaal en een provocatie.

Twee Chinese oorlogsschepen, de Gangzhou en de Luoyang, hebben het Amerikaanse schip gedwongen te vertrekken uit, wat het land noemt, Chinese territoriale wateren. Ook heeft China gedreigd de luchtmacht in te zetten.

Het Witte Huis heeft bevestigd dat een Amerikaans oorlogsschip zich in de buurt bevindt van de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De archipel van eilandjes, zandbanken, koraalriffen en het water eromheen worden geclaimd door China, maar ook Taiwan en Vietnam zeggen dat de eilandengroep tot hun grondgebied behoort.

Stabiliteit

Doel van de patrouille rond de Paracel-eilanden is volgens de Amerikanen het zeker stellen dat schepen daar volgens internationaal recht kunnen blijven varen. De VS bestrijden dat de eilanden Chinees grondgebied zijn en de zee er omheen Chinees territoriaal water.

Volgens China gaat de Amerikaanse patrouille ten koste van de stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee en is het wederzijds vertrouwen aangetast. In een verklaring zegt het Chinese ministerie van Defensie: "Wij dringen er bij de VS op aan de nationale soevereiniteit van China en zijn veiligheid te respecteren." Het ministerie dreigt zich militair te verdedigen bij een volgend incident.

Spratley-eilanden

Vorig jaar oktober zag China zich genoodzaakt tot dreigende taal nadat de Amerikanen een oorlogsschip naar de Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee hadden gestuurd. Ook deze eilanden worden geclaimd door China, maar ook in dit geval wordt het eigendom betwist door zijn buurlanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl