Een vrouw maakt gebruikt van de Stemwijzer
NOS NieuwsAangepast

Aanvallen op Kieskompas en Stemwijzer in nasleep Turkije-rel

De kieshulp-website Kieskompas is vandaag in een constant gevecht verwikkeld om DDoS-aanvallen af te slaan en online te blijven. "Sinds vanochtend nemen de aanvallen toe. We zijn op en af bezig om de boel stabiel te houden", zegt Willem Blanken, de directeur van Kieskompas. Inmiddels is de site "redelijk stabiel".

Ook de Stemwijzer rapporteert aanvallen, de site was vanmorgen meerdere keren slecht bereikbaar maar is nu weer stabiel.

Stemwijzer krijgt vandaag zo'n 45.000 gebruikers per uur. Sinds de site online is, hebben 6,6 miljoen mensen de Stemwijzer geraadpleegd. Tussen 17.00 en 19.00 uur verwacht de stemhulp de laatste bezoekerspiek, van mensen die thuiskomen van hun werk en dan hun stem gaan uitbrengen.

Ingenieurs Google

Gistermiddag en -avond lagen Kieskompas en Stemwijzer ook al onder vuur. Na een rustigere nacht namen de cyberaanvallen vanmorgen weer in volle hevigheid toe.

De organisatie kreeg hulp van Google om de website weer online te krijgen. "De ingenieurs hebben ons geholpen met het opzetten van nieuwe infrastructuur. Dat helpt in zoverre dat we het vannacht weer draaiende hebben gekregen."

De hulp van de internetgigant is welkom, zegt Blanken. "Het is een serie diensten onder de naam Project Shield. Ze bieden hulp aan organisaties die staan voor vrijheid van meningsuiting en het doel zijn van DDoS-aanvallen. Daar hebben ze dus veel ervaring op dat gebied."

Bij een DDoS-aanval worden de servers van een site met zo veel informatie bestookt dat de webpagina offline gaat.

DDoS-aanvallen op website Kieskompas

Kieskompas heeft nog geen idee wie er achter de aanvallen zit. "Dat blijft speculeren. Maar we zijn er nu ook niet mee bezig om erachter te komen."

Kieskompas en Stemwijzer doen samen aangifte van de aanvallen. Er is ook contact met een cyberteam van de politie in Den Haag, zegt Blanken. "Zij kijken met ons mee om te voorkomen dat we onbedoeld sporen wissen als we de website na een aanval weer online zetten."

Aanvallen sinds zaterdag

Sinds zaterdagavond is er een duidelijke stijging te zien van het aantal cyberaanvallen op websites uit Nederland, zegt cybercrime-expert Frank Groenewegen van het bedrijf Fox-IT.

De aanvallen begonnen bijna gelijktijdig met de ongeregeldheden in Rotterdam, toen de Turkse minister van Familiezaken werd weggevoerd naar Duitsland.

"Vanaf dat moment werden allerlei grote publieke websites, zoals PVV.nl, VVD.nl maar ook nieuwssites als NOS.nl en Telegraaf.nl aangevallen. In veel gevallen waren er in de 30 dagen ervoor helemaal geen aanvallen. Dat moet haast wel met elkaar in verband staan", zegt Groenewegen.

Hij vraagt zich af of de keuzehulp-websites wel voldoende maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat zij onderuit gingen bij DDoS-aanvallen.

"Als die websites zo belangrijk zijn voor de kiezer, dan hadden ze er alles aan moeten doen om tot en met 15 maart operationeel te blijven. Ik weet niet of dat op die manier is geregeld bij die partijen", zegt Groenewegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl