NOS NieuwsAangepast

Stemwijzer en Kieskompas uren offline door cyberaanvallen

De kieshulp-websites Stemwijzer en Kieskompas zijn vanmiddag en vanavond urenlang offline geweest na verschillende cyberaanvallen. Het gaat mogelijk om een gecoördineerde actie.

Beide organisaties werden op hetzelfde moment getroffen door een DDoS-aanval, zegt Willem Blanken, de directeur van Kieskompas. Bij een DDoS-aanval worden de servers van een site met zo veel informatie bestookt dat de webpagina offline gaat.

Stemwijzer is inmiddels weer bereikbaar. Alle vijf sites van Kieskompas zijn nog steeds offline. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval. ProDemos, de organisatie achter Stemwijzer, en Kieskompas overwegen om aangifte te doen.

Dramatisch

"Het is dramatisch, vooral in de laatste avond voor de verkiezingen", zegt Blanken. "Gelet op het grote aantal zwevende kiezers hebben wij ons voorbereid op een hele drukke avond en verkiezingsdag."

ProDemos verwachtte dat vanavond zo'n tienduizend bezoekers per uur Stemwijzer.nl zouden bezoeken. De organisatie had nog extra servers ingezet om ervoor te zorgen dat de site zonder problemen de laatste drukte aan zou kunnen. Na de aanvallen is de capaciteit van de servers weer verhoogd. "We hebben maatregelen genomen, dus we hopen dat de site online blijft, maar het wordt een spannende nacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl