Patstelling rond TMG, John de Mol koopt meer aandelen
TMG zegt kennis te nemen van het verhoogde bod van Talpa, maar staat nog steeds achter het overnameakkoord van de andere potentiële kopers, het Belgische Mediahuis en de Nederlandse grootaandeelhouder Van Puijenbroek (VP). De raad van commissarissen van het mediabedrijf spreekt in een verklaring opnieuw zijn steun uit voor het bod van het Vlaamse Mediahuis en een grootaandeelhouder, "vanwege de overtuigende strategie".
TMG is al enkele maanden prooi in een steeds feller wordende overnamestrijd. De kandidaatkopers hebben allemaal een groot deel van de aandelen in handen en proberen andere aandeelhouders te verleiden hun aandelen aan hen te verkopen.
Dat lukte Talpa vandaag. Daardoor heeft het bedrijf nu ruim 23,3 procent van de TMG-aandelen in handen; voor vandaag was dat nog ruim 21 procent. Mediahuis en VP hebben samen een belang van bijna 60 procent.
John de Mol
Een patstelling dreigt. Dat moet koste wat kost worden voorkomen, zegt Gert Ysebaert, de topman van Mediahuis. Hij vindt het nu aan John de Mol, de grote man achter Talpa, om het initiatief te nemen: "De stap moet nu van die kant komen, wij hebben de hand gereikt".
Sinds het akkoord gisteren tussen Mediahuis en TMG heeft Ysebaert nog geen contact gehad met De Mol. "Voorlopig niet, maar we gaan ervan uit dat dat nog komt". Hij wil dat alle neuzen snel dezelfde kant op komen te staan: "Wat we nu nodig hebben is rust".
Ysebaert sluit niet uit dat John de Mol en Talpa in TMG kunnen blijven. "Het is het beste voor het bedrijf als het van de beurs gaat uiteindelijk, maar als er minderheidsaandeelhouders in de onderneming aanwezig willen blijven dan kan dat ook", zegt hij. "Het is aan John de Mol om de keuze nu te maken".
Rechter
De centrale ondernemingsraad van TMG spreekt van een complexe situatie. De voorzitter wil weinig kwijt. Ze zegt dat de raad zich nog beraadt en inhoudelijk niet kan reageren op de ontstane situatie en dat dat tijd nodig heeft.
Intussen meldt Het Financieele Dagblad dat de geschorste bestuursleden hun schorsing gaan aanvechten bij de rechtbank. Zij zijn door de raad van commissarissen van TMG aan de kant gezet, omdat zij nog verder willen onderhandelen met Talpa.