Er werd vooral langs de partijlijnen geklapt
NOS NieuwsAangepast

'Trump gedroeg zich presidentieel en hield zich aan zijn tekst'

"Voor het eerst leek de campagnevoerder Trump te zijn thuisgebleven en zagen we een echte president", zei correspondent Wouter Zwart over de eerste speech van Donald Trump tot het Amerikaanse Congres.

"Hij hield zich, anders dan bij eerdere toespraken, aan het script. Er kwamen geen uitvallen naar de media, geen uitvallen naar mensen of instituten met wie hij het niet eens is. Hij hield een samenhangend verhaal waarin hij opriep tot samenwerken en eenheid", zei buitenlandredacteur Jet Mok in het NOS Radio 1 Journaal.

Werkloosheidscijfer misleidend

Opvallend was volgens Mok dat hij zijn toespraak begon met de veroordeling van dreigementen tegen joodse instellingen. De afgelopen dagen kregen tientallen joodse organisaties dreigtelefoontjes en werden joodse graven geschonden. Ook ging hij in op de aanslag tegen twee Indiase ingenieurs in Kansas. Hij had daar tot nu toe nog niet op gereageerd. "Hoewel we politiek gezien een verdeelde natie zijn, zijn we verenigd in het veroordelen van haat en slechtheid in alle vormen", zei Trump.

Hij ging daarna in op het Amerika dat hij erfde van zijn voorganger Obama en daar was hij niet heel positief over. Hij benadrukte dat 43 miljoen Amerikanen in armoede leven en dat er 94 miljoen werklozen zijn. Volgens fact checkers van The New York Times is dat laatste cijfer misleidend. In die 94 miljoen wordt iedereen vanaf 15 jaar meegerekend, dus ook scholieren, gehandicapten en gepensioneerden.

Ook benadrukte Trump dat hij veel wil investeren in infrastructuur. Van de oorlogen die Amerika de afgelopen jaren heeft gevoerd, zo zei hij, hadden alle bruggen en alle snelwegen twee tot drie keer vernieuwd kunnen worden.

Correspondent Wouter Zwart over Trumps toespraak

Trump noemde in zijn toespraak ook de NAVO. "Ik ben president van Amerika, niet van de wereld. De NAVO is een belangrijk instituut maar wij blijven onze eigen keuzes maken.

Tranen

Er was een emotioneel moment toen Trump de weduwe van de omgekomen commando Owens groette. Die kwam eind januari om bij een missie in Jemen. De missie, waarbij ook veel burgerslachtoffers vielen, werd door het Witte Huis een succes genoemd en Trump benadrukte dat nu ook nog een keer. De weduwe van de omgekomen Navy Seal kreeg een lang applaus terwijl de tranen over haar wangen stroomden.

Trumps eerbetoon aan omgekomen militair

Verder was het volgens Mok opvallend dat Trump een nieuwe eenheid aankondigde die zich moet gaan richten op slachtoffers van misdaden door illegalen. Die slachtoffers zijn volgens Trump al veel te lang genegeerd door de media. Ook hiermee gingen de fact checkers direct aan de slag en het blijkt dat slechts een heel klein deel van alle misdaden in Amerika door illegalen wordt gepleegd. Maar de slachtoffers daarvan krijgen dus wel hun eigen eenheid, die Voice gaat heten.

Populistisch

Tijdens zijn speech kreeg Trump 53 staande ovaties, maar volgens Mok waren het vooral zijn Republikeinse partijgenoten die klapten. Ook de reacties na de toespraak waren redelijk voorspelbaar. Republikeinen vonden het een heel goede toespraak en Democraten noemden zijn verhaal erg populistisch.

"Er was meer dan genoeg voor zijn medestanders om zeer tevreden over te zijn, maar ook meer dan genoeg voor zijn tegenstanders om heel boos en heel bezorgd over te zijn", zei Zwart.

Eerste toespraak Trump voor Congres

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl