Protest tegen Trump in Beverly Hills
NOS NieuwsAangepast

Dit jaar geen feestje, maar anti-Trump-protest voor Hollywoodsterren

Honderden mensen, onder wie een aantal Hollywoodsterren, hebben in de aanloop naar de uitreiking van de Oscars geprotesteerd tegen het beleid van president Trump. Het protest in Beverly Hills werd geleid door Back to the Future-ster Michael J. Fox en tweevoudig Oscar-winnares Jodie Foster.

Normaal geeft het filmagentschap United Talent Agency vlak voor de uitreiking van de Academy Awards een groot feest, maar dit jaar is dat vervangen door een protestbijeenkomst tegen de nieuwe president. Even verderop lieten enkele Trump-aanhangers met vlaggen en spandoeken eveneens van zich horen.

Anti-Trump-protest Hollywoodsterren

Jodie Foster, die zich zelden uitspreekt over politieke zaken, zei dat het nu tijd was om kleur te bekennen. "Ik ben niet iemand die graag haar bekendheid gebruikt om actie te voeren, maar dit jaar is het anders. Het is tijd om je gezicht te laten zien. Het is een bijzonder moment in de geschiedenis. Dit is het moment om de strijd aan te gaan."

Foster stelde dat de "gezondheid van de aarde en van onze burgers" op het spel staat. "We gaan niet toekijken hoe degenen die de macht in handen hebben, zichzelf verrijken ten koste van hardwerkende Amerikanen."

  • AFP
    Jodie Foster: 'tijd om de strijd aan te gaan'
  • Reuters
    Michael J. Fox: 'ons geluk moeten we delen'
  • AFP
    Op de bijeenkomst kwamen enkele honderden demonstranten af...
  • AFP
    ...om te protesteren tegen het beleid van president Trump
  • AFP
    Enkele Trump-aanhangers hielden een tegendemonstratie

Michael J. Fox vertelde de demonstranten dat zij "tot de gelukkigen" behoren en dat hij een beetje van dat geluk wil delen met vluchtelingen die de VS binnen willen komen.

"Ik noem mezelf een optimist, wat voor mij persoonlijk soms een zware opgave is, en dat wordt nog zwaarder als ik de groeiende intolerantie en het gebrek aan medeleven zie in de wereld om ons heen", aldus Fox, die sinds 1991 aan de ziekte van Parkinson lijdt.

"Er zijn mensen die alles hebben verloren, die hun gezinnen nauwelijks in leven kunnen houden en enorme risico's nemen om hier te komen. En wij zeggen niet: hoe gaat het? Wat kunnen we voor je doen? Wat kan jij voor ons doen? Alleen maar: nee, ga weg. Dat is in strijd met de menselijke waardigheid."

Trump heeft zich tot nu toe weinig aangetrokken van de kritiek op zijn beleid van filmsterren, zoals Meryl Streep.

Via een videoscherm liet ook de Iraanse regisseur Asghar Farhadi van zich horen. Farhadi is zondag niet bij de Oscar-uitreiking uit protest tegen de poging van president Trump om een reisverbod in te stellen voor burgers uit Iran en zes andere landen. Samen met andere genomineerden uit het buitenland kwam hij met een verklaring waarin het huidige 'klimaat van fanatisme en nationalisme' werd afgewezen.

Het is niet echt Trumps fout. Hij heeft gebruik gemaakt van dit klimaat van angst.

George Clooney tijdens de uitreiking van de César-filmprijzen in Parijs

In Parijs werden gisteravond de César-filmprijzen uitgereikt. De César d'honneur ging naar George Clooney. Bij het in ontvangst nemen van de oeuvreprijs richtte ook hij zijn pijlen op Trump.

"De daden van deze president leiden tot paniek en verontwaardiging bij onze bondgenoten en tot tevredenheid bij onze vijanden", zei Clooney. "En wiens fout is dat? Niet echt zijn fout. Hij heeft dit klimaat van angst niet veroorzaakt. Hij heeft er gebruik van gemaakt. En met veel succes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl