Israël weigert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch
De Israëlische autoriteiten weigeren een Amerikaanse onderzoeker van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch toe te laten. De regering noemt de organisatie "systematisch anti-Israël", "een pro-Palestijns propagandakanaal" en "absoluut hopeloos".
Volgens de Israëlische regering noemt Human Rights Watch zich onterecht een mensenrechtenorganisatie. "Er is geen enkele reden om personen of organisaties toe te laten die hier alleen komen om ons land te beschadigen. We zijn geen masochisten", verklaarde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken.
Human Rights Watch-onderzoeker Omar Shakir, het Amerikaanse hoofd voor mensenrechtenonderzoek in Israël en de Palestijnse gebieden, zegt geschokt te zijn door de afwijzing van zijn werkvisum. "Door onze organisatie weg te zetten als propagandakanaal plaatst Israël zich in hetzelfde rijtje als Noord-Korea, Iran en Sudan", schrijft hij in een reactie.
Kritiek
Volgens de regering is de weigering van Human Rights Watch geen signaal naar andere organisaties. "We werken graag samen met mensenrechtenorganisaties. Besluiten als deze worden per geval bekeken." De weigering van Shakir heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen invloed op de werkzaamheden van de lokale tak van Human Rights Watch.
In het verleden heeft de organisatie zich kritisch uitgelaten over Israël. Zo beschuldigde Human Rights Watch Israël in 2014 van het plegen van oorlogsmisdaden bij gevechten in Gaza. Ook de Palestijnse Autoriteit en Hamas zijn in verschillende rapporten zwaar bekritiseerd.
Nobelprijs
Human Rights Watch is een vooraanstaande niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie. In 1997 ontving de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede voor een internationale campagne tegen landmijnen.