NOS NieuwsAangepast

"Aanvallen in Gaza oorlogsmisdaad"

Israël heeft zich in de Gaza-oorlog van afgelopen zomer schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van een onderzoek naar drie aanvallen op VN-scholen in Gaza.

Volgens de mensenrechtenorganisatie vielen daarbij in totaal zeker 45 doden, onder wie 17 kinderen. HRW baseert zijn conclusies op onderzoek ter plekke en op verklaringen van getuigen.

Lukraak

Israël zegt dat er militaire doelen in de nabijheid van de scholen waren, maar HRW vond daar naar naar eigen zeggen geen bewijs voor. De organisatie stelt dat het voor Israël duidelijk was dat de gebouwen scholen waren, waar de VN Palestijnse vluchtelingen opving.

Bij twee van de drie aanvallen, in Beit Hanoun en Jabalia, was geen sprake van militaire doelen of opereerde Israël "lukraak". De derde aanval, in Rafah, was volgens HRW disproportioneel.

Opslag wapens

De VN vond tijdens de oorlog bewijs dat Hamas of andere Palestijnse strijdgroepen wapens hadden opgeslagen in scholen. HRW erkent dit, maar zegt dat dat niet gold voor de drie scholen die in het onderzoek zijn bekeken.

Het Israëlische leger kondigde juist vandaag een eigen onderzoek aan naar aanvallen waarbij in de Gazastrook burgerdoden vielen. Ook de slachtoffers bij scholen worden daarin meegenomen. De Verenigde Naties zijn bezig met een eigen onderzoek. De VN beschuldigde eerder zowel Israël als Hamas van het schenden van het oorlogsrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl