Een Chileen probeert een bosbrand te blussen in de regio Maule
NOS NieuwsAangepast

Chileense bosbranden kosten brandweerlieden en agenten het leven

Bij de bestrijding van de enorme bosbranden die Chili al weken teisteren, zijn de afgelopen dagen zes mensen om het leven gekomen. Het gaat om vier brandweerlieden en twee politieagenten.

"We hebben in onze geschiedenis nog nooit iets van deze omvang gehad", zei president Bachelet over de bosbranden. Inmiddels is in twee regio's ten zuiden van de hoofdstad Santiago bijna 2400 km2 afgebrand. Dat is een iets groter gebied dan de provincie Groningen.

Vluchten voor de bosbranden in Chili

Zaterdag riep Bachelet de noodtoestand uit. Twee dagen later vroeg ze verschillende landen om hulp bij het blussen van de tientallen branden. Onder meer Frankrijk, Mexico, Peru, Colombia en de VS stuurden hulpverleners of doneerden geld.

Een Amerikaanse bedrijf vloog het grootste blusvliegtuig ter wereld, een Boeing 747 SuperTanker, naar de hoofdstad Santiago. Het vliegtuig kan in een keer 72.000 liter bluswater dumpen.

Een Amerikaanse bedrijf stuurde deze 747 SuperTanker, het grootste blusvliegtuig ter wereld, naar Chili

Het vermoeden is dat ten minste een deel van de branden is aangestoken. De autoriteiten hebben zeker tien vermoedelijke brandstichters aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl