NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 21 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! In de noordelijke helft van het land bewolkt, verder veel zon. Het wordt 3 tot 5 graden.

Donald Trump heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis. Tegen verslaggevers in de Oval Office zei de 45ste Amerikaanse president dat het "een drukke, maar mooie dag was geweest". Hij heeft kort na zijn aantreden meteen een eerste bevel getekend. Dat moet een begin maken met het intrekken van Obamacare.

Verder heeft hij de papieren getekend voor de beëdiging van twee ministers: James Mattis voor Defensie, en John Kelly voor Binnenlandse Veiligheid.

Trump legde gisteren de eed af in Washington

Turks parlement stemt voor versterken macht Erdogan

Het Turkse parlement heeft ingestemd met omstreden grondwetswijzigingen. Die moeten president Erdogan meer macht geven. Zo kan de president per decreet regeren, en krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht.

Volgens de AK-partij van Erdogan is de grondwetswijziging nodig om het bestuur te stroomlijnen. Tegenstanders zeggen dat Turkije een dictatuur dreigt te worden. De Turkse bevolking mag zich in het voorjaar uitspreken in een referendum.

Ex-president Jammeh van Gambia heeft nu ook zelf gezegd dat hij opstapt. Hij zei op de staatstelevisie dat er geen bloed hoeft te worden vergoten. Jammeh verloor de verkiezingen in Gambia, maar weigerde te vertrekken. Militairen uit West-Afrikaanse landen trokken deze week het land binnen om Jammeh te dwingen de macht op te geven. Na diplomatiek overleg zegt Jammeh nu dus toch te vertrekken. Wanneer, en onder welke voorwaarden, is niet bekend.

Aanhangers van de nieuwe president Barrow vieren feest in Senegal

Politie lost schoten in centrum Heerenveen

De politie heeft in Heerenveen schoten gelost bij een achtervolging van een auto. De bestuurder negeerde een stopteken en reed bijna een agent aan. Daarop schoot de politie, en gingen agenten met meerdere auto's in de achtervolging.

Uiteindelijk reed een agent in een politiewagen de auto aan om hem te laten stoppen. Het is niet duidelijk of de politie waarschuwingsschoten heeft gelost, of gericht op de auto heeft geschoten. Volgens de politie had de bestuurder gedronken. Hij is aangehouden, net als de vrouwelijke passagier.

Verder vandaag...

In Amsterdam wordt in navolging van de Women's Marches uit Washington een soortgelijke demonstratie gehouden. Op het Museumplein willen de demonstranten zich sterk maken voor gelijke rechten en gelijke behandelingen voor vrouwen, voor de LGBT-gemeenschap, voor religieuze en etnische minderheden en voor mensen met een beperking. Op Facebook hebben zich duizenden mensen aangemeld voor het protest.

Hoewel de Gambiaanse president Jammeh dus heeft gezegd dat hij zal opstappen, vertrekken vandaag de laatste vluchten om toeristen uit het land om toeristen op te halen. Zolang het negatief reisadvies van kracht blijft, zullen er daarna geen lijnvluchten meer vertrekken naar Banjul.

Er wordt weer geschaatst op het NK Allround & Sprint. Zowel de mannen als vrouwen schaatsen vandaag de 1500 meter in Thialf. Live te zien bij de NOS, vanaf 14.00 uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl