De winkel van het Russische leger geeft Amerikaanse staatsburgers en medewerkers van de Amerikaanse ambassade korting op de dag van de inauguratie
NOS NieuwsAangepast

Trump-tattoo en Trump-munt: Rusland is klaar voor de inauguratie

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Niet alleen in de Verenigde Staten, ook in Rusland maken ze zich op voor de inhuldiging van Donald Trump, de man die in Moskou wordt geacht de relatie tussen het Kremlin en het Witte Huis weer op de rails te krijgen.

Werknemers van de Art Grani wapenfabriek in de Oeral-regio Tsjeljabinsk hebben een inauguratiemunt geslagen. Een kilo zilver met op de ene kant de beeltenis van Trump en op de andere kant het Vrijheidsbeeld en de tekst 'In Trump we trust'. In Moskou is de Trump Tattoo Studio geopend. De officiële winkel van het Russische leger geeft Amerikaanse staatsburgers en medewerkers van de Amerikaanse ambassade tien procent korting op de dag van de inauguratie. De nachtclub Arbat 13 in het centrum van Moskou heeft een inhuldigingsfeest in de aanbieding, waar The Trump Band gangster-jazz zal spelen.

Half monster

Rusland is de afgelopen maanden bedolven onder verhalen in kranten en reportages op televisie, waarin de aftredende Obama als een half monster wordt afgeschilderd en de aanstaande Trump bijna als redder des vaderlands. Rusland wel te verstaan. Nu komt het allemaal weer goed, luidde de boodschap.

En inderdaad, Trump en zijn aanstaande collega Poetin hebben zich over het algemeen positief uitgelaten over elkaar. Hoewel zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie een stuk bedachtzamer waren, ziet Trump volop kansen als je de berichten mag geloven. Hoewel hij tot nu toe niet erg concreet is geweest, heeft hij in ieder geval één proefballonnetje opgelaten. Misschien, zei Trump in een interview met het Duitse Bild en de Britse Times, kunnen we een ruil uitonderhandelen: wij beëindigen de sancties tegen Rusland (ingesteld vanwege de annexatie van de Krim) als we een akkoord kunnen bereiken over vermindering van kernwapens.

Niet alleen tattoostudio´s en nachtclubs in Rusland kijken hoopvol vooruit. Ook in het Russische parlement kunnen ze haast niet wachten tot Trump de eed aflegt.

Een voorbeeld. Vier jaar geleden voerde Rusland de zogenoemde Dima Jakovlev-wet in. Dat is een wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt. De aanleiding was officieel de dood van een geadopteerd jongetje, Dima Jakovlev. Officieus was het een reactie op de Amerikaanse Magnitsky-wet, die voorziet in sancties tegen Russische officials die waren betrokken bij de dood van advocaat en klokkenluider Sergej Magnitsky in een Russische gevangenis, hoogstwaarschijnlijk omdat hem medische hulp was onthouden.

Lange tijd hebben de media verhalen gepubliceerd over hoe gruwelijk Amerikaanse adoptieouders Russische kinderen behandelden. En ineens is de stemming omgeslagen. De voorzitter van het Russische Hogerhuis, Valentina Matvienko, ziet plotseling mogelijkheden om de Dima Jakovlev-wet in te trekken.

Cruciale rol

In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Algemeen wordt aangenomen dat Russische strijdkrachten ook betrokken zijn bij de oorlog in het oosten van Oekraïne. Acties die dus hebben geleid tot sancties tegen Rusland. Moskou verwacht dat Trump zich niet al te druk zal maken over de situatie in Oekraïne en dat het min of meer de vrije hand krijgt in het buurland. In Syrië speelt Rusland een cruciale rol en staan de Amerikanen min of meer aan de zijlijn. Ook daaraan zal niet veel veranderen, denken veel Russische waarnemers.

Maar niet alles is koek en ei. De woorden die Trump tot nu toe voor China over heeft gehad, zijn aanzienlijk minder vriendelijk. In het Kremlin zijn ze blij dat ze (voorlopig althans) van de rol van boeman af zijn, maar dat China die nu krijgt toebedeeld stemt hen minder vrolijk. China wordt daar gezien als belangrijke partner. Verder was er heel even sprake van dat Trump en Poetin elkaar op korte termijn zouden ontmoeten in IJsland. Het bericht zakte al heel snel als een pudding in.

Andere wereld

Hoe de relatie tussen Rusland en de VS zich de komende jaren precies zal ontwikkelen, is onmogelijk te zeggen. Maar Poetin is nog zeker een jaar president en waarschijnlijk plakt hij er nog een termijn aan vast. Als er geen gekke dingen gebeuren, zit Trump in ieder geval vier jaar in het Witte Huis.

Het lijkt veilig te stellen dat de wereld er in 2021 heel anders uit zal zien dan nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl