Samsung-topman Lee Jae-yong in het midden
NOS NieuwsAangepast

Arrestatiebevel gevraagd voor Samsung-topman

Aanklagers in Zuid-Korea hebben om een arrestatiebevel gevraagd voor Samsung-topman Lee Jae-yong. Hij zou betrokken zijn geweest bij het corruptieschandaal rond president Park. Zij moet mogelijk aftreden vanwege die zaak.

De 48-jarige topman van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant wordt verdacht van omkoping en verduistering. Ook wordt hij beschuldigd van meineed. Lee zou vorige week valse verklaringen hebben afgelegd tijdens een verhoor. Toen werd hij 22 uur achter elkaar ondervraagd.

34 miljoen

De aanklagers in Zuid-Korea zeggen dat Samsung bijna 34 miljoen euro heeft betaald aan een vertrouweling van president Park, Choi Soon-Sil. Het geld ging naar stichtingen die zij beheerde. In ruil daarvoor zou Samsung van de regering steun hebben gekregen voor een fusie.

Dat zou allemaal zijn gebeurd onder het bewind van Lee, de enige zoon van de directeur van Samsung Electronics, Lee Kun-hee. Omdat diens gezondheid achteruit is gegaan na een hartaanval in 2014 staat zoon Lee al twee jaar aan het roer van het bedrijf.

Afzettingsprocedure

Het arrestatiebevel voor de topman van Samsung moet nog worden goedgekeurd. Waarschijnlijk kijkt een rechtbank woensdag naar het verzoek.

Choi Soon-sil is eerder al opgepakt en zit nog steeds vast. Haar staat een proces te wachten voor het inmengen in staatszaken.

De Zuid-Koreaanse president Park is officieel nog in functie, maar zij is haar macht kwijtgeraakt vanwege een afzettingsprocedure. Het Hooggerechtshof bepaalt binnenkort of Park mag aanblijven, of dat ze de eerste democratisch gekozen leider wordt in Zuid-Korea die moet aftreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl