Choi Soon-sil in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

'Zuid-Koreaanse raspoetin' ontkent machtsmisbruik

De vrouw die een sleutelrol speelt in het schandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park, ontkent dat ze zich heeft schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Choi Soon-sil verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter.

Choi (60) is een goede vriendin van president Park Geun-hye. Ze zou als een raspoetin haar invloed op de president hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Zo zou ze ruim 60 miljoen euro van bedrijven hebben afgetroggeld. Ze kan 15 jaar cel krijgen.

Voor de rechter ontkende Choi de beschuldigingen. Wel bood ze excuses aan. "Het spijt me dat ik zoveel problemen heb veroorzaakt. Ik beloof dat ik zal meewerken aan de rechtszaak."

Afzettingsprocedure

Choi en Park leerden elkaar kennen in de jaren 70, toen Park onder invloed kwam van Choi's vader, een sekteleider. Parks vader was op dat moment dictator van Zuid-Korea.

Toen Park in 2012 president werd, kreeg Choi achter de schermen veel invloed. Zo zou ze toespraken van de president hebben herschreven en haar kledingbudget erdoorheen hebben gejaagd. Naast Choi worden tien andere vertrouwelingen vervolgd.

Er waren veel protesten tegen Park na de onthullingen. Begin deze maand besloot het parlement een afzettingsprocedure tegen haar te beginnen. Het Grondwettelijk Hof heeft 180 dagen om die zaak te behandelen. Park ontkent dat ze de wet heeft overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl