Samsung-topman Lee Jae-yong verlaat het kantoor van de aanklagers
NOS Nieuws

Samsung-topman 22 uur verhoord zonder slaap of douche

Een topman van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung is 22 uur achterelkaar ondervraagd. Lee Jae-yong is verdachte in een corruptieschandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye. Hij wordt beschuldigd van omkoping.

De 48-jarige Lee is de enige zoon van de directeur van Samsung Electronics, Lee Kun-hee. Hij leidt het bedrijf al jaren in plaats van zijn vader, die kampt met een kwakkelende gezondheid. Onder zijn bewind zou het bedrijf geld hebben gedoneerd aan stichtingen in ruil voor steun van de regering.

De topman werd donderdagochtend opgeroepen voor verhoor en verliet het kantoor van de aanklagers een dag later. Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Lee al die tijd niet geslapen en zich niet kunnen opfrissen. De multimiljardair zou tijdens het verhoor alleen twee goedkope maaltijden hebben gekregen.

Gearresteerd

Volgens de aanklagers duurde de ondervraging zo lang, omdat Lee tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. De topman blijft verdachte in de zaak en mag Zuid-Korea niet verlaten. De aanklagers besluiten binnenkort of hij wordt gearresteerd.

Samsung heeft toegegeven dat er miljoenen euro's zijn overgemaakt aan stichtingen die werden beheerd door Choi Soon-sil, de in opspraak geraakte vertrouwelinge van president Park. Het Zuid-Koreaanse bedrijf ontkent daar zakelijke gunsten voor te hebben teruggekregen.

Choi Soon-sil wordt verdacht van machtsmisbruik. Ze zou haar invloed op de president hebben gebruikt om zichzelf en haar familie te verrijken. Vanwege het corruptieschandaal is een afzettingsprocedure gestart tegen Park. Zij is officieel nog in functie, maar is haar presidentiële bevoegdheden kwijtgeraakt. Het Hooggerechtshof beslist of zij die terugkrijgt of moet aftreden. Intussen neemt de premier haar taken waar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl