Water op de kades in Den Oever
NOS NieuwsAangepast

Weinig stormoverlast, hier en daar nog glad

Afgezien van enkele ondergelopen kades, zoals op de foto in Den Oever, heeft Nederland weinig last ondervonden van de storm. Ook grote verkeersproblemen bleven uit. Voor vandaag geldt alleen een waarschuwing voor gladheid door de winterse neerslag.

Vooral landinwaarts moeten automobilisten rekening houden met opvriezing van natte weggedeelten. Voor het hele land heeft het KNMI code geel afgegeven.

Waterkering dicht

De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel werd afgelopen nacht om 03.00 gesloten vanwege storm en hoog water. Rond half zes bereikte het water in de Hollandse IJssel met 2,21 meter boven NAP zijn hoogste peil. Inmiddels is het water gezakt en de kering is weer open.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en de Oosterscheldekering hoefden niet dicht. De verwachting was dat het peil in de Oosterschelde zou kunnen stijgen naar 3 meter boven NAP, de stand waarbij de waterkering wordt gesloten. Maar het water kwam niet hoger dan 2,51 meter boven NAP. De laatste keer dat de Oosterscheldekering dicht moest, was in oktober 2014.

De hoogste waterstand in Nederland werd gemeten in Nieuwe Statenzijl aan de Dollard in Groningen. Daar bereikte de waterstand kort na middernacht een niveau van 4,49 meter boven NAP.

Dijkdoorgangen dicht

In Delfzijl was de hoogste waterstand 3,92 meter boven NAP. Het waterschap had in Delfzijl, maar ook in Harlingen en andere plaatsen, dijkdoorgangen gesloten om te voorkomen dat het water de stad instroomde.

Kade Delfzijl onder water

Waterschappen in het noorden van Nederland hebben dijkbewaking ingesteld, maar voor zover bekend zijn nergens problemen opgetreden. Inmiddels zakt het water weer.

De storm veroorzaakte in Frankrijk en Duitsland chaos. Anders dan verwacht vielen in België, net als in Nederland, de gevolgen van de storm mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl