Sneeuw ruimen op de A27 in Noord-Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Storm Egon veroorzaakt chaos in Duitsland en Frankrijk

De stormdepressie Egon heeft in Duitsland tot chaos geleid. Daarbij zijn een dode en gewonden gevallen. Ook viel op meerdere plaatsen de stroom uit.

Egon ging in Duitsland met sneeuwval en harde windstoten gepaard. Vooral in het zuiden raakten wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen. Waar wel gereden kon worden, leidde de gladheid tot ongelukken. In het noorden van Duitsland kwam daarbij een automobilist om het leven.

Op het spoor vielen in heel Duitsland treinen uit. Ook waren veel treinen vertraagd, waaronder de hogesnelheidstrein ICE. Die mag op aangepaste trajecten 250 tot 300 kilometer per uur rijden. In verband met de storm en het slechte weer is dat teruggebracht tot 200 kilometer per uur.

Op de luchthaven van Frankfurt zijn vandaag 125 van de in totaal 1100 vluchten geannuleerd. "De storm was zo krachtig dat de afhandeling van vliegtuigen herhaaldelijk gestaakt moest worden", zei een woordvoerder van de luchthaven tegen de publieke omroep ARD.

Herstel van de stroomvoorziening in Tregung in het westen van Frankrijk

In het noorden van Frankrijk kwamen als gevolg van Egon 270.000 huishoudens zonder stroom te zitten. In Dieppe, in het Nauw van Calais, werden windsnelheden van 146 kilometer per uur gemeten.

In België viel de schade mee. Meteorologen hielden voor vanmiddag rekening met het ergste "stormtij" in vijftig jaar, maar die verwachting komt niet uit.

Ook in Nederland hebben de weersomstandigheden niet tot grote problemen geleid. De temperaturen liggen hier wat hoger dan in de landen om ons heen. Volgens de VID kan het tijdens de avondspits wel gevaarlijk zijn op de weg. Aan het einde van de middag gaat het op sommige plaatsen hard waaien en is er kans op natte sneeuw.

Engeland

In Groot-Brittannië zijn stormwaarschuwingen afgegeven voor de hele Engelse oostkust. Hoogwater en harde wind kunnen daar overstromingen veroorzaken, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Duizenden woningen lopen mogelijk onder. De hoogste waterstand wordt rond 22.45 uur Nederlandse tijd verwacht.

In Polen en landen in het zuidoosten van Europa kostte de winterkou de afgelopen dagen het leven aan 65 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl