Het Iraakse leger in het centrum van Mosul
NOS NieuwsAangepast

Strijd om Mosul nog lang niet gestreden

Het Iraakse leger claimt dat het in Mosul aan de oever van de rivier de Tigris staat. Daarmee is het oostelijke deel van Mosul grotendeels heroverd op Islamitische Staat. En hoewel dat een succes is, is de strijd om Mosul nog lang niet gestreden, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Het Iraakse leger heeft een taartpunt veroverd en staat nu met een teen in de rivier. Daarmee hebben ze wel een wig gedreven in het oosten van de stad."

"Maar dan hebben ze alleen nog maar het oosten van de stad in handen. Ze kunnen het westen zien liggen, maar daar hebben ze nog geen voet aan wal gezet. De verwachting is dat IS in het westelijke deel van de stad sterker is, dat ze daar meer verdediging hebben opgeworpen."

De strijd om Mosul

Het is lastig vechten tegen mensen die bereid zijn zichzelf op te blazen.

Correspondent Sander van Hoorn

IS heeft Mosul sinds 2014 in handen. Het Iraakse leger is in oktober met 100.000 man begonnen met de herovering van de derde stad van Irak. Mosul geldt als het laatste grote bolwerk van IS in Irak.

Bij de operatie kreeg het leger in de lucht steun van de Amerikanen en op de grond van sjiitische milities en Koerdische strijdgroepen. Die laatsten zijn niet de stad ingetrokken. De Koerden zitten in het noorden en het oosten, de sjiieten in het westen en zuiden. In de stad zal het nog een felle strijd worden, verwacht Van Hoorn. "Het is een atypische strijd, tegen mensen van IS die bereid zijn zich op te blazen. Dat is voor een regulier leger enorm lastig om tegen te vechten. De verwachting is verder dat IS zich in het westen dieper heeft ingegraven, dat daar de commandostructuur zit en dat daar de echte strijd zal worden gevoerd."

IS verdedigt zich niet alleen in Mosul zelf. De terreurorganisatie heeft de laatste weken ook aanslagen gepleegd in andere steden in Irak, zoals de hoofdstad Bagdad. Vorige week alleen al kwamen daarbij tachtig mensen om het leven.

Vluchtelingen in Mosul

Door de gevechten ontvluchten veel mensen de stad. Volgens de VN gaat het om ongeveer 2300 mensen per dag. Dat zijn volgens Van Hoorn niet de grote stromen waar hulpverleners vooraf bang voor waren. "Het is een kwestie van wijk voor wijk wat de mensen hier doen. Ze blijven in hun eigen huis of vluchten naar een heroverde wijk. Sommige mensen komen ook al weer snel terug. De eigen wijk is natuurlijk beter dan een vluchtelingenkamp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl