Iraakse militairen patrouilleren door een heroverd deel van Mosul
NOS Nieuws

Iraakse leger hervat offensief Mosul

Na een gevechtspauze van enkele weken hebben het Iraakse leger en zijn bondgenoten de aanval op Islamitische Staat in Mosul hervat. Militairen proberen met behulp van luchtsteun zuidoostelijke delen van de stad te heroveren.

Mosul is het laatste bolwerk van IS in Irak. Het Iraakse leger begon half oktober met het offensief tegen IS, maar de opmars verloopt traag. IS gebruikt sluipschutters en autobommen om de opmars van het leger te stuiten.

De slag om Mosul is de grootste grondoperatie in Irak sinds de Amerikaanse invasie van 2003. Zo'n 100.000 Iraakse militairen, Koerdische strijders en sjiitische militieleden proberen de stad te heroveren op Islamitische Staat. De moslimextremisten hebben het daar sinds juni 2014 voor het zeggen.

Op de vlucht

Premier Abadi beloofde bij het begin van het offensief dat de stad voor het eind van het jaar zou zijn heroverd. Deze week zei hij dat het nog wel een maand of drie kan duren.

Volgens de Verenigde Naties zijn door de strijd om Mosul zo'n 115.000 mensen op de vlucht geslagen. Nog eens een miljoen mensen zijn onbereikbaar voor hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl