Vluchtelingen uit Mosul
NOS NieuwsAangepast

Iraakse militie neemt verbindingsweg Mosul in, stad omsingeld

Een Iraakse militie zegt een belangrijke verbindingsweg te hebben veroverd ten westen van de belegerde stad Mosul. De volledige omsingeling van Mosul, dat in handen is van terreurgroep IS, zou daarmee een feit zijn.

Een coalitie van zo'n 50.000 manschappen, bestaande uit het Iraakse leger, Koerdische strijdgroepen, soennitische stammen en sjiitische strijders en gesteund door de VS, is al weken bezig met een offensief om IS uit Mosul te verdrijven. Mosul is de laatste grote stad in Irak waar de radicaal-islamitische groepering nog de dienst uitmaakt.

Terreinwinst

De militie die de weg heeft veroverd is een sjiitische strijdgroep. Die zegt contact te hebben gemaakt met Koerdische strijders van de PKK tussen de plaatsen Tal Afar en Sinjar. Het deel van de weg tussen Tal Afar en Mosul is nog in handen van IS.

Ook vanuit het oosten van Mosul, waar naar schatting tussen de 5000 en 6000 IS-strijders zich hebben ingegraven, wordt terreinwinst gemeld door de coalitie. En vanuit de lucht zou een brug zijn verwoest die het oosten van de stad met het westen verbindt.

Van de oorspronkelijke vijf bruggen over de rivier de Tigris, die dwars door Mosul loopt, is er nu nog maar een over, wat volgens de Amerikanen logistieke problemen oplevert voor de IS-strijders in de stad. Maar de VN waarschuwt dat door de verwoesting van de bruggen de evacuatie van burgers lastiger wordt. Er wonen zo'n 1,5 miljoen mensen in Mosul. Tot nu toe zijn er 68.000 op de vlucht geslagen.

De situatie rondom de stad is uiterst complex. De sjiitische strijdgroep, Volksmobilisatie genaamd, wordt gesteund door Iran. Maar Turkije heeft de groep gewaarschuwd om de overwegend soennitische stad Tal Afar, die wordt bevolkt door Turkmenen, niet aan te vallen.

Ook uit die stad zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen uit vrees voor het naderende geweld. Turkije kijkt bovendien met lede ogen naar de rol van de Koerdische PKK, die door Ankara, Europa en de VS wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Sjiitische milities worden ervan beschuldigd dat ze soennitische burgers hebben ontvoerd en vermoord bij hun operaties tegen het soennitische IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl