Irakezen vluchten voor het oorlogsgeweld in Mosul
NOS Nieuws

Iraakse strijdkrachten aan oevers Tigris in Mosul

Elite-eenheden van het Iraakse leger zijn verder opgerukt in Mosul, het laatste grote bolwerk van IS in Irak. De troepen hebben de oevers bereikt van de rivier de Tigris, die de stad in tweeën verdeelt. Het hele westelijke deel van Mosul is nog in handen van de terroristische organisatie.

Het Iraakse leger zette met Amerikaanse steun in oktober een offensief in om Mosul te heroveren. De Iraakse strijdkrachten hebben al een deel van het zuiden van Mosul veroverd.

Irak heeft 100.000 man ingezet in de strijd om Mosul. De Amerikanen geven luchtsteun, en aan Iraakse kant vechten ook Koerdische strijders en sjiitische milities mee. Volgens Iraakse informatie verliep het offensief aanvankelijk voorspoedig, tot in december een adempauze werd ingelast. Vlak voor het eind van het jaar werd het offensief nieuw leven ingeblazen.

Aanslagen

Bij twee aanslagen in Bagdad zijn vandaag 20 doden gevallen. Binnen enkele uren brachten twee zelfmoordterroristen een bomvest tot ontploffing op een markt in sjjitische wijken. Het dodental door aanslagen in Bagdad en andere Iraakse steden kwam daarmee deze week op 80.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl