Bradley Wiggins na Parijs-Roubaix in 2015
NOS Wielrennen

Steeds meer vraagtekens rond 'medicijnpakketje' Wiggins

De wielerloopbaan van Bradley Wiggins is sinds gisteren officieel voorbij, maar de vraagtekens rond mogelijk dopinggebruik van de Tourwinnaar van 2012 worden steeds groter. Het gaat daarbij vooral over een mysterieus pakketje uit 2011. Volgens Sky-baas Dave Brailsford bevatte het pakketje een legaal medicijn, maar voor die bewering blijken geen bewijzen te zijn.

Toenmalig Sky-renner Wiggins ontving in juni 2011, op de laatste dag van het door hem gewonnen Critérium du Dauphiné, een pakketje vanuit Engeland. Over de inhoud is lange tijd mysterieus gedaan. Voor een Britse parlementscommissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky verklaarde manager Dave Brailsford eerder deze maand dat het pakketje het slijmoplossende middel fluimucil bevatte.

Maar de Britse wielerbond heeft daarvoor geen enkel bewijs kunnen vinden. De voorzitter van British Cycling, Bob Howden, verklaarde vorige week voor de onderzoekscommissie dat er documenten moeten zijn over het pakketje en dat hij die zo snel mogelijk zou verstrekken. Maar in een brief aan de commissie heeft Howden nu toegegeven dat hij de benodigde informatie niet heeft kunnen vinden.

Reisgegevens roepen vragen op

Wat wel boven water is gekomen zijn de creditcard- en reisgegevens van Simon Cope, toenmalig trainer bij Sky, die het pakketje van Engeland naar Frankrijk vervoerde. En die gegevens roepen alleen maar meer vragen op.

Volgens Sky was Wiggins in de loop van het Critérium du Dauphiné ziek geworden en had hij daarom fluimucil nodig. Volgens Brailsford zou Cope het pakketje meenemen naar Frankrijk omdat hij toch al die kant op moest. Maar uit de reisgegevens blijkt dat het verzoek om het pakketje te brengen al geruime tijd eerder was gedaan.

Verder is duidelijk dat het vier dagen duurde om het pakketje vanuit Engeland naar Frankrijk te brengen. De totale reiskosten bedroegen zo'n 700 euro. Terwijl hetzelfde middel voor 8 euro ook bij iedere apotheek in Frankrijk te krijgen is.

Kritische voorzitter

De voorzitter van de parlementscommissie, Damian Collins, is uiterst kritisch over de nieuwe bevindingen. "Hoe meer we ontdekken over het pakketje, hoe meer vragen er rijzen. Als het medicijn zo dringend nodig was, had het veel beter in Frankrijk kunnen worden gekocht. Verder zou het heel simpel moeten zijn om documenten van British Cycling te verkrijgen over de inhoud van het pakketje. Maar die zijn er dus blijkbaar niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl