Bradley Wiggins na zijn Tourzege in 2012
NOS WielrennenAangepast

Wiggins (36) zwaait af als wielrenner

Al een paar keer nam Bradley Wiggins afscheid. Eerst van de grote wedstrijden op de weg, vervolgens van het olympische toneel. Maar nu maakt de 36-jarige Brit bekend helemaal te stoppen als wielrenner. "Wielrennen heeft me alles gegeven. Het jaar 2016 is het einde van dit hoofdstuk."

Wiggins won in zijn lange carrière veel wedstrijden in verschillende disciplines van de wielersport. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 2012, toen hij als eerste Brit de Tour de France op zijn naam schreef. Daarnaast won hij vijf olympische gouden medailles, waaronder één op de ploegachtervolging afgelopen zomer in Rio de Janeiro.

Wiggins, die in 2012 in Londen goud won op de olympische tijdrit, is houder van het werelduurrecord. Zijn laatste meters op de fiets reed hij in november tijdens de Zesdaagse van Gent, de Belgische stad waar hij in 1980 geboren werd.

Wiggins staat onder meer bekend om zijn uitspraak dat "kinderen uit Kilburn (waar hij zijn jeugd doorbracht, red.) doorgaans geen Tour de France winnen". Op Facebook plaatste 'Wiggo' vandaag de volgende tekst:

Opspraak

Wiggins kwam eerder dit jaar nog in opspraak toen een deel van zijn medische gegevens op straat kwam te liggen door toedoen van hackerscollectief Fancy Bears. Hij zou tot drie keer toe een attest hebben gekregen voor het gebruik van corticosteroiden vlak voor een grote ronde. Wiggins verklaarde hierover zelf: "Dit medicijn kreeg ik om van de astma af te komen en terug te komen op een niveau waarop ik de Tour kon rijden."

Daarnaast zou hij een verdacht pakketje hebben ontvangen in 2011. De verklaring van Team Sky-baas Dave Brailsford was niet zo heel spannend: het mysterieuze pakketje bevatte fluimucil, een legaal medicijn dat de zwelling van de slijmvliezen in de neus doet verminderen. "Ik denk niet dat er iets mis is met fluimucil", verklaarde Brailsford voor een Britse parlementaire commissie, die onderzoek doet naar eventueel dopinggebruik bij Team Sky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl