Bradley Wiggins op de wielerbaan van Rio
NOS WielrennenAangepast

'Wiggins miste dopingtest in aanloop naar goud in Rio'

De druk op Bradley Wiggins wordt steeds groter. Zaterdag onthulde de Engelse krant The Daily Mail dat Wiggins in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij goud won op de ploegenachtervolging, een dopingtest heeft gemist.

Het voorval zou hebben plaatsgevonden in mei, nadat Wiggins was teruggekeerd van de Ronde van Californië. Volgens Wiggins zelf miste hij de controle door de nachtvlucht en het tijdsverschil.

Pijnlijk

Dat uitgerekend Wiggins onlangs in de fout is gegaan met zijn whereabouts is pikant. Voorafgaand aan de Olympische Spelen mengde hij zich nog uitgebreid in de discussie rond Lizzie Armitstead (die na haar huwelijk de naam Deignan heeft aangenomen), die ondanks drie gemiste testen toch mocht deelnemen in Rio.

Wiggins zei toen daarover: "Als professional en wereldkampioen zijn er geen excuses. Je zet de standaard voor de rest, dus ik kan me niet voorstellen waarom je zoiets zou doen."

Lizzy Armistead

Het Britse Antidopingburean UKADA heeft onlangs een onderzoek geopend naar Wiggins en Team Sky, de ploeg waarvoor hij zijn grootste successen op de weg boekte. Aanleiding daarvoor is een medisch pakketje dat in 2011 vlak voor de Tour bij de bus van de ploeg zou zijn afgeleverd.

Bradley Wiggins na zijn Tourzege in 2012

Wiggins kwam vorige maand al in opspraak nadat hackerscollectief Fancy Bears informatie naar buiten had gebracht, waaruit bleek dat de Brit vlak voor de door hem gewonnen Tour de France van 2012 een injectie van de verboden corticosteroïde triamcinolon heeft gekregen tegen zijn astma en allergieën.

Daarvoor had Wiggins dankzij een medisch attest toestemming van de Britse wielerbond en de internationale wielerfederatie UCI. Maar verschillende deskundigen zetten daar hun vraagtekens bij. Wiggins ontkent zelf dat hij de dopingregels heeft overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl