De Franse president Hollande eind 2015
NOS NieuwsAangepast

Hollande is minst populaire Franse president ooit

Net als zijn voorganger Nicolas Sarkozy zal François Hollande maar een termijn dienen als president van Frankrijk. De socialist kondigde donderdagavond aan dat hij zich niet herkiesbaar stelt. Het is voor het eerst sinds het ontstaan van de Vijfde Republiek dat een zittende president zich niet kandidaat stelt voor een tweede termijn.

De reden laat zich raden: Hollande is de minst populaire Franse president van de afgelopen zestig jaar. Eind oktober gaf in een peiling van de krant Le Monde slechts 4 procent van de ondervraagden aan tevreden te zijn over zijn prestaties. Maar liefst zeven op de tien waren ontevreden. In een langlopende populariteitspeiling van Le Journal du Dimanche kreeg de president de goedkeuring van 15 procent van het electoraat.

"Hij is geen sterke president geweest", zegt correspondent Frank Renout. "Hij heeft nauwelijks belangrijke sporen nagelaten, niets groots gedaan. Terwijl de Fransen dat wel van hun president verwachten."

De belangrijkste bron van onvrede bij de Fransen is het falen van Hollande om de economie vlot te trekken. De toch al lage groei van de afgelopen jaren kwam in het tweede kwartaal van dit jaar helemaal tot stilstand (.pdf) en de werkloosheid is met 9,7 procent hoger dan toen de president begon.

De socialist probeerde de arbeidsmarkt te hervormen, maar dat stuitte op hevige weerstand. Een reeks stakingen leidde eerder dit jaar tot overlast in grote delen van het land.

In Parijs trokken jonge, linkse Fransen de aandacht met hun protestbeweging Nuit Debout. Zij zaten avond aan avond op de Place de la République om hun ongenoegen te uiten over sociale onrechtvaardigheid. Uiteindelijk drukte premier Valls de wet door het parlement.

Bij zijn aantreden in 2012 had Hollande juist beloofd dat de jeugd en sociale rechtvaardigdheid zijn speerpunten zouden zijn. Maar de eerste socialistische president sinds François Mitterrand heeft die beloften niet kunnen waarmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl