Hollande nieuwe Franse president

Hollande begroet zijn aanhangers in Tulle»
Hollande begroet zijn aanhangers in Tulle Reuters

In Frankrijk heeft de nieuwe president François Hollande de bevolking tot eenheid opgeroepen. Hij riep zichzelf anderhalf uur na de bekendmaking van de exitpolls tot winnaar uit.

"De verandering die ik u beloofd heb, begint nu", zei de socialist Hollande in zijn overwinningstoespraak. Hij sprak in zijn woonplaats Tulle, waar hij jaren burgemeester is geweest. Later op de avond vloog Hollande naar Parijs.

Met bijna alle stemmen geteld staat Hollande op 51,7 procent van de stemmen en Sarkozy op 48,3 procent.

Sarkozy

Hollande beloofde dat de vriendschap met Duitsland wordt voortgezet. Hij kondigde ook bezuinigingen aan, maar die zullen verzacht worden met sociale maatregelen. Het beleid op het gebied van jeugd en sociale rechtvaardigheid verklaarde hij tot speerpunt van zijn beleid.

Binnen een half uur na de sluiting van de stembureaus verscheen Sarkozy op de televisie om zijn nederlaag toe te geven. Tegenover zijn enthousiaste aanhangers zei Sarkozy dat hij Hollande had gefeliciteerd met de overwinning. Sarkozy zei dat hij als enige verantwoordelijk is voor de nederlaag.

Al vroeg in de avond vierden aanhangers van Hollande in het hele land feest.

Minder bezuinigingen

Frankrijk krijgt met Hollande voor het eerst sinds 1995 weer een socialistische president. In dat jaar kwam er een eind aan de tweede ambtstermijn van François Mitterrand. Hollande heeft zich de afgelopen tijd afgezet tegen het strikte bezuinigingsbeleid dat onder leiding van Duitsland aan de eurolanden werd opgelegd. Sarkozy steunde dat beleid wel.

Frankrijk gaat in juni opnieuw tweemaal naar de stembus, om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat Hollande met een linkse meerderheid kan gaan regeren.

Over twee weken gaat de nieuwe president Hollande naar de Verenigde Staten, om deel te nemen aan een topconferentie van de G8 en aansluitend van de NAVO. Hollande wordt uiterlijk op 15 mei beëdigd.

Deel deze pagina

Video

Kiezers in in Frankrijk en Griekenland stemden gisteren tegen de zittende macht, tegen bezuinigingen en tegen... Europa. Dat betekent zorgen voor Brussel, want in hoeverre zijn de nieuwe leiders, zoals Hollande, bereid om mee te gaan met de eisen van Europa?

 • Frankrijk stemt tegen Europa

  Kiezers in in Frankrijk en Griekenland stemden gisteren tegen de zittende macht, tegen bezuinigingen en tegen... Europa. Dat betekent zorgen voor Brussel, want in hoeverre zijn de nieuwe leiders, zoals Hollande, bereid om mee te gaan met de eisen van Europa?

 • Ron Linker: het wordt Hollande

  De stembureaus zijn gesloten. Ron Linker in Parijs

 • Ron Linker over beleid Hollande

  Als de socialist Hollande aan het roer komt te staan, wat betekent dat voor de koers van Frankrijk, vooral... hoe ze de economische crisis gaan aanpakken?

 • Wie is François Hollande?

  Wat voor man is de nieuwe Franse president?

Audio

 • 'Hollande moet tandem vormen met Merkel' Frankrijk heeft een nieuwe president: François Hollande. Gisteren versloeg hij nipt de zittende president Nicolas Sarkozy.... Hollande kreeg 51,7 procent van de stemmen. Correspondent Ron Linker vertelt.
 • Wie is François Hollande eigenlijk? De socialist François Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk, maar voor veel mensen is hij een onbekende. Hoewel hij een... ervaren rot is in de Franse politiek, bekleedde hij vooral functies achter de schermen. Dus wie is François Hollande?
 • Overwinning Hollande gevierd in Parijs In Frankrijk was het gisteravond natuurlijk feest bij de socialisten, nadat François Hollande tot nieuwe president was gekozen. In... Parijs op het Place de la Bastille waren vele duizenden mensen tot diep in de nacht bijeen en ook liet Hollande zelf zich nog even zien. Een verslag van correspondent Frank Renout.
 • Een portret van Francois Hollande Francois Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. Maar voor veel mensen is hij een onbekende.Want hoewel hij een ervaren... rot is in de Franse politiek, bekleedde hij vooral functies achter de schermen.

Video en Audio

Meer video en audio